Господ прощава, снайперистът - не  

29 август, 2005

Поне 100 000 евро струва изстрелът срещу Георги Илиев

Куршумът в сърцето е единствената следа от неуловимите убийци


"Дадат ли поръчка на снайперист, вече си пътник. Господ може и да прощава, но от такъв убиец спасение няма." Така криминалисти коментират убийството на шефа на "ВАИ холдинг" Георги Илиев. Според тях за мишени от такъв ранг килърът прибира поне 100 000 евро. В организацията на подобно покушение намирането на подходящ изпълнител е само "черешката на тортата". Много по-трудно и важно е да се проучат и изберат най-подходящите места и моменти за засада. Нужна е и информация от вътрешен човек, за да няма изненади.
Затова следователи и полицаи са почти убедени, че при убийството на Илиев човек от неговата свита е предупредил враговете му къде ще отседне босът. Въодушевен от победата на неговия отбор Локомотив (Пд) над ОФК Белград бившият борец решил в последния момент да полее успеха в "Буда бар". Времето за подготовка, с което е разполагал предполагаемият килър, са едва 20 минути. Вероятно убиецът е бил набелязал много по-рано позиция във високите съседни хотели "Хризантема" или "Тракия", откъдето най-вероятно е стреляно на 25 август. "Буда бар" е сред любимите заведения на Илиев и е логично да е избрано като едно от възможните и удобни места за покушение, смятат криминалисти.
По правило килърът търси позиция с най-добра видимост и надежден маршрут за изтегляне.
Наемникът получава подробна информация за маршрута на движение на жертвата, навиците, автомобилите, охраната. Обикновено се гърми от високо или хоризонтално място с т. нар прав изстрел, защото видимостта е по-голяма. Освен мястото килърът избира сам и оръжието. Трябва да го познава много добре, за да е сигурен, че ще ликвидира жертвата. Заедно с оптиката трябва да е простреляно предварително, да е поддържано, за да няма засечки, обясняват експерти. Изстрелът обикновено е само един и е в областта на сърцето. Целят се там, защото движенията на тялото са по-предсказуеми от тези на главата.
След покушението снайперистът се "чисти" от оръжието. Може да го разглоби и изхвърли на части, задължително прибира и гилзите. Затова при поръчковите разстрели, извършени от снайперисти, обикновено за използваното оръжие се съди само по куршумите, останали в телата на жертвите. На мястото, където убиецът е дебнел в засада, следите обикновено се заличават с червен пипер, бензин или моторно масло. Всичко това намалява шанса за разкриването на килърите. На практика снайперистите убийци освен безпогрешни са и неуловими. Поне в България.


Крушата също загина след футболен мач

Вече 12 години не е известен стрелецът, извършил първото поръчково убийство на подземен бос. На 4 септември 1993 г. на пътя Ловеч - София килър застреля Стефан Мирославов - Крушата в движещ се мерцедес. Подобно на Георги Илиев и той бе застрелян след футболен мач. Крушата изгледал двубоя на "Лекс" (днешния Литекс) и Ботев (Враца), преди да потегли към столицата. На местопрестъплението бяха намерени четири гилзи калибър 7,62 мм. Най-вероятно е използвана карабина "Симонов" или ловната версия на прочутия автомат "Калашников". Един куршум в сърцето повали и шефа на МG корпорация Илия Павлов. Смъртоносният изстрел проехтя на 7 март 2003 г. в 19,50 ч. пред централата на компанията на бул. "Г. М. Димитров". Килърът, който дебнел в храстите пред офиса, уцелил жертвата с изстрел от австрийска карабина "Щайер". Същият калибър е и руската карабина "Драгунов", с която бе убит сръбският премиер Зоран Джинджич. В сърцето бе уцелен и Дмитрий Минев - Руснака на най-оживения столичен булевард "Витоша". Неизвестният килър стреля от необитаем апартамент срещу заведението "Бакарди" в 18,30 ч. на 24 октомври м. г. Най-вероятно с автомат "Калашников". Според германски експерти само 2 на сто от атентатите, извършвани със снайпери, не успяват. Единственият неуспешен опит за убийство от снайперист бе срещу Антон Милтенов - Клюна. На 28 юни 2002 г. София неизвестен килър стреля по столичния наркобос в дома му в квартал "Княжево". Клюна бе ранен в стомаха, но оживя. Според запознати попадението не било смъртоносно, защото куршумът променил траекторията си при преминаването през стъклото.
Милтенов обаче не оцеля при покушението срещу него на 30 юли т. г., когато бе застрелян от упор пред сладоледената къща "Джимис" на ул. "Ангел Кънчев" в столицата.


Покушение за 20 минути поръчват само във филмите

Ген. Нонка Матова, световен и европейски шампион по спортна стрелба, специалист към Центъра за бойно подготовка и спорт на МВР

- Ген. Матова, през 1993 г. криминалистите поискаха съдействието ви на експерт по стрелба след убийството на Стефан Мирославов - Крушата. Сега свързаха ли се с вас?

- При Мирославов всичко е ясно, но това е следствена тайна. Не съм запозната с подробностите около убийството на Георги Илиев, не са ме търсили.
- Има ли сходство при покушенията със снайпер у нас?

- При убийството на Крушата самият снайперист не е бил изключителен стрелец, но подготовката на самия атентат е брилянтна. Моделът е един и същ. Всяко следващо убийство обаче е по-добро от предишното. При Мирославов е стреляно няколко пъти, докато при Илия Павлов и Георги Илиев изстрелът е само един, но от непосредствена близка дистанция. Става въпрос за няколко десетки метра. Големите професионалисти са тези, които са измислили сценариите за всеки от тези атентати. За изпълнителите не е нужно да бъдат стрелци от най-висока класа.
- Кое е специфичното при обучението на снайперистите?

- Няма нищо толкова специално. Кой учи стрелеца с ловна пушка да бъде толкова добър? И той уцелва животното на нeколкостотин метра. С малокалибрена пушка не е проблем да се уцели целта на такава дистанция. А сърцето изобщо не е малка цел, това е колкото свит юмрук. С малокалибрена пушка спортист цели от 50 метра десeтката, която е колкото една стотинка. Но едва ли някой класен шампион по стрелба би тръгнал да върши такива неща.
- Изказаха се предположения, че покушението срещу Георги Илиев е подготвено за 20 минути. Възможно ли е това?

- Абсурд. Няма как снайперистът толкова бързо да заеме позиция и да се подготви. Организацията при поръчковите убийства изисква много дълъг период, може да продължи и години. Това е свързано и с много други съпътстващи неща.
- 7,62 мм ли е любимият калибър на килърите?

- Да. Това е калибърът, който е приет на въоръжение в армиите на много страни. Счита се, че този куршум има достатъчна степен на проникване. Включително и ако се удари в твърд предмет, не се отклонява.
- Твърди се, че Илиев е застрелян с флоберка, тип "Магнум" ?

- Много е интересно дали пушката 22-ри калибър е била оригинална, със странично възпламеняване. От непосредствена близка дистанция не е проблем с такова оръжие да се порази целта. Патронът е достатъчно мощен, за да пробие сърцето или главата. Дали пушката е оригинална или не, ще се разбере, като извадят куршума от тялото. Проверяват се браздите и по ъгъла на навивките и ширината на полетата се разбира каква е пушката. Може да се определи и марката. Всяко едно оръжие е уникално. По самата форма и съдържание може да се определи самият боеприпас. Фирмата производител може да каже каква партида е и кой е купувал от нея. От една партида има 20 000 патрона. Фабриката производител може да каже в коя част на света са заминали тези патрони.

Автор: Илиана Динекова
СТАНДАРТ
2005/8/29

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.