Да (се) обичаш на инат  

21 август, 2005

БОРБАТА С МАФИЯТА Е ПО-ВАЖНА ОТ НОВИЯ ШЕФ

Вместо да уважат церемонията по сдаването и приемането на властта във вътрешното ведомство, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов и директорът на НСБОП ген. Валентин Петров уважиха старозагорските репортери. В сряда (17 август) те бяха единствените "високи" ръководители, които не изпратиха досегашния си началник Георги Петканов и не поздравиха неговия наследник Румен Петков, защото трябваше да разкажат на широката общественост за поредния си успех в борбата срещу организираната престъпност. Всъщност на пресконференцията в Стара Загора "разказвачът" беше само един - ген. Бойко Борисов, докато другият генерал - Валентин Петров, явно беше там по "покана", на която... не е могъл да откаже по никакъв начин.

Завръзката
По думите на ген. Бойко Борисов, при специализирана съвместна операция на НСБОП и РДВР-Стара Загора, координирана от Върховната касационна прокуратура (ВКП), е разбита най-голямата нелегална оръжейна работилница в България, разположена в центъра на Казанлък. Едновременно с това са разкрити още три цеха за сглобяване на пистолети, пушки и автомати в казанлъшките села Енина и Овощник. Акцията стартира, след като в понеделник срещу вторник през нощта (15 срещу 16 август) в гориста местност край с. Дунавци са открити пет 5. 56-милиметрови автомата "Калашников" с пълнители.
По време на обиските антимафиотите и старозагорските ченгета изземат още две карабини с оптика, 10 газови пистолета "Байкал" (това е газовият аналог на "Макаров"), преработени в бойни, четири разглобени автомата "Калашников", стотици части за автомати и за пистолети "Байкал" и "Макаров", машинки за пълнене на патрони, торби с барут, 14 заглушителя, няколко пистолета-ключодържатели "Оса" и много боеприпаси, сред които и "тъпоноси" патрони (т. е. - с рязани върхове). В хода на акцията са задържани и четирима казанлъчани. Един от тях е известен с двете си имена - Румен Топалов, а останалите бяха "обозначени" с инициалите Л. Д., К. К. и И. С.
Вместо обаче да опише операцията (безспорно успешна, разбира се) като рутинна задача, която не трябва да изненадва никого, на пресконференцията в сряда сутринта (17 август) главният секретар на МВР засипа старозагорските криминални репортери със сензационни разкрития:
За петте автомата, намерени край с. Дунавци: "Те са сглобени от различни части, което прави убийството с такова оръжие неразкриваемо. Тези автомати пробиват всички видове бронежилетки, включително и полицейските."
За двете карабини с оптика: "Всички стрелби в София се извършват с такива, а убийствата с тях са неразкриваеми."
За 10-те газови пистолета "Байкал", преработени в бойни: "При стрелба с тях не остават гилзи и проектили и това ги прави предпочитани от наемниците по цял свят. Нелегалните оръжейни работилници са захранвали с пистолети и боеприпаси престъпни групи в Италия и Испания, но наскоро и властите в Австралия ни изпратиха запитване как подобно оръжие стига чак до тях."
Странностите
Според някои медийни интерпретации на събитието, трима от арестуваните са бивши работници на "Арсенал", а четвъртият даже още е на заплата в бившата ни оръжейна гордост. Според други вестникарски публикации обаче, "карето" е разделено на двама бивши и двама настоящи работници на "Арсенал". Всички обаче са с досиета в полицията, а двама от тях дори са лежали в затвора.
Като оставим настрана факта, че би трябвало да е невъзможно криминално проявен тип да работи в оръжеен завод, много неприятно впечатление прави друг един факт: незаконната работилница на Румен Топалов е била разположена в сградата на бившето РПУ, в която, след частична реституция, са останали... военното следствие и военната комендатура но Казанлък. За последно, подобно странно съжителство бе констатирано през пролетта на 2001 г., когато в Пловдив бе разбита първата печатница за фалшиви паспорти от европейска величина. Тя бе разположена на четвъртия етаж на бивш тютюнев склад, а под нея бе... Пловдивската военна прокуратура.
Другото, което прави впечатление в думите на ген. Борисов, е "размахът" на интерпретацията.
Първо - изобщо не е вярно, че всички стрелби в София се "правят" със снайперски карабини, защото през последните три години с подобно оръжие са убити само двама души - Илия Павлов (на 7 март 2003 г.) и Дмитрий Минев-Димата Руснака (на 26 октомври 2004 година). Второ: по никакъв начин не може да се твърди, че килърите използват "масово" газовите пищови "Байкал", преработени в бойни. Причината е, че те наистина стрелят само с малокалибрени патрони и успешното боравене с тях изисква изключително висок професионализъм, какъвто не притежават 90% от поръчковите убийци у нас. Ето защо поне две трети от намерените гилзи на местопрестъпленията в България през последните 10-12 години са от 9-милиметрови пистолети или от 7. 65-милиметрови автомати. Поне засега единствената жертва на малокалибрено оръжие е небезизвестният Бранимир Григоров-Бранко, който на 26 юни 2004 г. беше разстрелян, но с... малокалибрена пушка със снайпер.
Освен това изобщо не отговаря на истина и твърдението, че тези пищови били предпочитани, защото "след тях не остават гилзи и проектили". Ако е така (сиреч ако няма гилза и проектил, т. е. - куршум), "Байкал"-ите тутакси трябва да бъдат причислени към категорията на "хладните оръжия", каквито са... боздуганът, металната тръба, Г-образният винкел или прътовете от арматурно желязо.
Нищо ново под слънцето
Безспорно най-голямо недоразумение буди фактът, че наблюдението и полицейското "разработване" на нелегалната оръжейница е продължило не по-малко от... девет месеца.
На пресконференцията в сряда (17 август) бе казано, че първото засичане на нелегалните работилници, които са част от обща схема за нелегално производство и трафик на огнестрелно оръжие, е станало на 7 ноември 2004 година. Тогава в Италия са арестувани двама българи, у които са открити 40 газови пистолета "Байкал", преработени в бойни, плюс 150 ключодържателя "Оса", гърмящи с флоберови патрони (калибър 22 милиметра).
"Работата по разкриването на работилниците бе ускорена, още повече след като на 16 юли 2005 г. от "Арсенал" беше откраднат един автомат" обясни на старозагорските репортери ген. Бойко Борисов. И МВР, и западните специални служби открай време знаят, че обитателите на казанлъшката част от Розовата долина крадат части от "Арсенал" и произвеждат по домовете си пушки, автомати и пистолети. Разликата е, че в Европа всички, които са заловени с български "самоделки", отиват зад решетките, докато у нас такова нещо никога не се случва.
В началото на ноември 2003-а главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов се похвали, че след неколкомесечна съвместна операция в Испания е разбита българска престъпна организация, занимаваща се с незаконен трафик на оръжие. В апартамента на бандитите са открити 50 пистолета "Макаров" и седем автомата "Калашников" българско производство. У нас никой не си прави труда да разбере как оръжията са "прекосили" цяла Европа.
На 21 ноември 2003 г. край Разлог е задържан казанлъчанинът Росен Начев и в колата му са намерени шест 9-милиметрови газови пистолета "Байкал", преработени в бойни. След кратка "спявка" той прави пълни самопризнания и още същия ден в казанлъшкото с. Крън е ударена оръжейната работилница на братята Атанас и Димитър Атанасови. В нея са открити цяла камара части за газови пистолети плюс десет пищова, готови за "експедиция".
В хода на операцията е установено, че шестте пистолета в колата на Начев са произведени по поръчка на небезизвестния наркодилър от гр. Сандански - Васил Маникатов, а "Байкал"-ите в Крън са предназначени за неговия ортак Огнян Атанасов от петричкото с. Тополница. За тях двамата "Параграф 22" е писал много пъти и затова днес само ще припомним най-важното: Огнян Атанасов е със 17-годишна ефективна присъда за дрога в Гърция, избягал от затвора "Касандра" в Халкидики, а Васил Маникатов е с 16-годишна присъда за внос на хероин в България, която още не е влязла в сила.
По случая са образувани едно полицейско дознание - в РПУ-Разлог (срещу шофьора Росен Начев) и едно предварително производство - в Казанлък (срещу Васил Маникатов, Огнян Атанасов, Димитър Атанасов и брат му Атанас). В началото на 2004 г. Начев е осъден на шест месеца и половина условно, а делото на Маникатов и компания все още е в Казанлъшкия районен съд, защото четиримата са подсъдими за производство, търговия и притежание на незаконно оръжие, но не и за създаването на организирана престъпна група.
На 5 декември 2003 г. в казанлъшкото с. Турия е разбита втора оръжейна работилница за нелегално производство на пистолети "Макаров" и автомати "Калашников". Срещу майстора-оръжейник - 45-годишния Иван С., е образувано полицейско дознание, макар полицията да разполага с достатъчно данни, че той също е част от международния оръжеен канал Казанлък - Сандански - Мадрид.
Същото ще се случи и с най-пресния антимафиотски успех на ген. Бойко Борисов. Причината е, че след девет месеца "зорко наблюдение" (от 7 ноември 2004 г. насам) и 30-дневна "ускорена полицейска работа" (след кражбата на автомата от "Арсенал" на 16 юли) на 16 август (вторник) в ръцете на ченгетата се озоваха само четири много дребни риби, което едва ли си заслужава бензина от София до Стара Загора и обратно.
Автор: Иван Николов
Параграф 22
2005/8/20

Изпрати публикацията по електронната поща


4 коментара: to “ Да (се) обичаш на инат

  • Анонимен
    24 август, 2005 12:07  

    Bravos, bate boiko pak se e iztzepil - ha,ha.A za svedenie na avtora .22 = 5,6mm a ne 22 mm

  • Nasko Hristov
    24 август, 2005 16:03  

    аз пък не съм съгласен с твърдението, че "Байкал е газовият аналог на Макаров", но както и да е...

  • Анонимен
    25 август, 2005 20:15  

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  • Nasko Hristov
    26 август, 2005 15:37  

    Anonymous said...
    Бате Бойко явно е пълен профан по отношение на оръжията!Какви са тези липси на проектили и гилзи???
    Абе я да му спретнем един съкратен курс по оръжие на този *****!
    То бива бива, ама чак пък такъв **** да е "професионалиста" ББ!!!
    Сега гледайте кво става с новия министър - е това е най-голямото ***** на земята! Креатура Луканова и ***** на Нора Ананиева!


    25 Август, 2005 20:15
    ____________

    В този блог всеки може да се изкаже, но нека да е в рамките на добрия тон.
    Много моля, не злоупотребявайте с анонимността си.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.