Полицията на САЩ ще получи болкопричиняващи лъчеви оръжия  

24 декември, 2008

Изследователският отдел на Департамента на правосъдието разработва два преносими прототипа на несмъртоносно оръжие за причиняване на болка от разстояние. Единият е базиран на лазерно излъчване, а другият - на микровълни. Те са предназначени да постъпят на въоръжение в полицията при усмиряване на нарушители. Двете устройства са базирани на разработената от Пентагона и оценена противоречиво Active Denial System (ADS). Тя бе демонстрирана публично тази година и от два метра с микровълново лъчение нагря външния слой на кожата на човек и причини болка.
Подобно на ADS новите оръжия ще нагряват кожата, но няма да разпространяват лъчението на повече от 2 см встрани. Целта им е да предизвикат т. нар. “реакция на отблъскване” - усещането за неотложна нужда да се избегне продължаването на излагане на ефекта от оръжието.
Говорител на Националния институт по правосъдие поясни, че въпреки че новото оръжие е разработено да причинява болезнени травми, подобно на вече използвани методи като обстрела с гумени куршуми, то ще се различава от досегашните, тъй като няма да има външни наранявания. Важна цел в конструирането на устройствата е да не се увреждат заподозрените. При травматичните оръжия като гумените куршуми може да се счупят кости и дори да се стигне до смърт. ADS също има някои проблеми: сред няколкото хиляди теста върху хора има и два случая на изгаряне от втора степен.
Лазерният прототип NIJ провокира т. нар. “индивидуално възпиране чрез реакция на стимулиране” (PHaSR) и прилича на масивна пушка (на снимката). Той е разработен през 2005 от Военновъздушните сили и първоначално е бил предназначен за заслепяване на противника, но добавянето на допълнителен инфрачервен лазер го направи в състояние да уврежда кожата.
NIJ e експериментирал предизвикването на PHaSR в най-различни ситуации, като бунт в затвора и закононарушения. Този прототип е по-слабо усъвършенстван. Има мини вариант, но с обхват само метър, а догодина ще излезе модел с големината на раница с обхват 15 метра. Практически мини ADS е по-ефективен засега, защото микровълновото излъчване прониква и през дрехите, докато лазерното устройство е ефективно срещу незащитена кожа. Предимството на лазера пък е в по-малките размери на устройството.
Въвеждането на новите оръжия, обаче, въздига опасения от етичен характер, свързани със забраната за мъчения. Тъй като заподозрените се усмиряват с болка, правозащитните организации не са убедени, че това е приемливо.

От архива:
Американские военные создали лазерную винтовку
Лъчево оръжие (Active Denial System - ADS) срещу репортер (видео)
Оръжие с енергиен лъч готвят за Ирак

Първия Български Бутон за споделяне


Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.