Не сме бандити и убийци, а ловци  

11 декември, 2008

“Ако бойният арсенал, открит в домовете на задържаните в Бургас дилъри на оръжие, попадне в ръцете на конкурентни криминални структури и излезе на улицата, може да настане истинска гангстерска война. Това оръжие не е за лов, а за убийства... Тези хора трябва да са в ареста, защото навън са опасни. Със сигурност имат нещо скрито, нещо, което не е намерено. Сега, след освобождаването им, се оказва, че няколкомесечните усилия на полицаите за документиране на престъпната им дейност са били напразни. Защото така, както ги пуснаха, утре някой магистрат може да се произнесе, че това оръжие е било използвано за лов.” Така полицаите в Бургас коментират вестта за освобождаването срещу парична гаранция от общо 3000 лева на трима души, арестувани за търговия с оръжия и боеприпаси.
Заподозрените - 38-годишният Асен Киров, сочен за главен снабдител на оръжие, и обвинените за негови съучастници Иван Георгиев (36 г.) и Атанас Субашев (40 г.), бяха заловени в края на миналата седмица след спецакция на антимафиотите. При обиските в домовете им в Бургас и несебърското село Тънково полицаите открили бойна пушка с оптически мерник, над 1000 патрона от различен калибър, 400 г тротилова шашка. Според криминалисти иззетите още флоберкови пушки, 22-ри калибър, се отличават с изключителна прецизност и точност при стрелба от далечно разстояние. Експертите са категорични, че оръжията са с технически данни и калибър, идентични с тези, с които са извършени някои от поръчковите убийства в региона - разстрела на месарския бос Димитър Стаматов-Мастара и на шефа на “ВАИ Холдинг” Георги Илиев.

Жертвите

На 22 ноември 2002 г. един куршум от 22-калиброва флоберова пушка “Ерма Верке” порази Мастара на бул. “Стефан Стамболов” в Бургас. Убиецът стрелял от покрива на съседен жилищен блок и произвел смъртоносния изстрел в сърцето от 81 метра разстояние. Оръжието притежава безгрешен мерник, а килърът е успял да изпълни мократа поръчка, без дори да премине през специална подготовка за боравене с флоберката, казват криминалисти.
Само с един куршум, произведен от друга флоберка - 22-калиброва австрийска пушка “Аншуц”, на 25 август 2005 г. бе убит шефът на “ВАИ Холдинг”. Куршумът го прониза пред собствения му увеселителен комплекс “Буда бар” в Слънчев бряг. Килърът, притаен в храстите на намиращ се в близост хотел, стрелял от 70 метра. От това разстояние куршумът улучил Илиев право в сърцето. Килърът и поръчителят до момента остават неизвестни.

Нова следа

Две години след убийството на Илиев и близо година след като полицаите тръгнаха по нова следа в покушението, свързваща с престъплението покойния Васил Арарски-Райко Кръвта, разследването удари на камък. Приживе шефът на “ВАИ Холдинг” имал конфликт с перничанина. Сега в убийството бе намесен и неговият наследник - 39-годишният пернишки наркобос Румен Стефанов, известен като Алф. Той пък бе застрелян на 22 септември 2007 г. Криминалисти са категорични, че по наследника на Арарски - Румен Стефанов, е стреляно със същия модел оръжие, използвано при убийството на Жоро Илиев - малокалибрена флоберова пушка с оптика за по-голяма прецизност. Извършителят и на това престъпление все още не е разкрит.

Стрелба по дивеч

“Тепърва ще установяваме дали с оръжие, продадено от бургаските оръжейни дилъри, са извършвани престъпления. Проверката ще бъде не само в Бургаския регион, но и в цялата страна”, казват антимафиоти.
“Тази версия е смехотворна, а обвинението - повърхностно. От 12 г. имам разрешително за оръжие. Ловец съм от няколко години, стрелял съм по дивеч. Но да се твърди, че тези оръжия са използвани за мокри поръчки, че ще тръгна да убивам хора, е абсурдно. Никога до сега не съм бил задържан. Затова всичко, което се случи, беше шок за мен”, казва един от заподозрените - Иван Георгиев от несебърското село Тънково.
“В материалите по делото няма убедителни доказателства, че той е извършвал незаконна търговия с оръжие. В дома му действително са открити оръжия -но това е законно притежавано късо бойно оръжие за самоотбрана, въздушни пушки, за които не е необходимо разрешително. Открити са единствено малко повече патрони, отколкото е допустимо, но това е административно нарушение. Всички оръжия и боеприпаси са намерени в метална каса, която се заключва - съгласно изискванията. Случаят според мен се преувеличава. Говорят за група за търговия с оръжие за мокри поръчки и съм убеден, че ако действително имаше доказателства, няма съд, който да не задържи тези хора”, каза Кирил Кацарски, адвокат на Георгиев.
Иван Георгиев попаднал в полезрението на властите, след като със СРС-та бил засечен разговор между него и сочения за главен снабдител и ръководител на групата Асен Киров, търговец в оръжеен магазин “Сафари” в Бургас. Записът от разговора гласял: “Остави пушката в кафето на селото. Нека другият да си я вземе.”

Главна роля

Според МВР именно Киров имал главна роля в дистрибуцията на оръжие. Той работел като продавач консултант в оръжеен магазин “Сафари” в Бургас и използвайки възможностите на работното си положение и създадените контакти, пласирал незаконно бойни пушки, боеприпаси и взривни материали, казват полицаи. Киров е задържан от антимафиотите в момента, в който продавал бойна пушка със заглушител и оптически прибор. Оръжието заедно с още две пушки - бойна и ловна, които търговецът продал на черно, било иззето и приложено като доказателство по делото.
По закон всяка покупка на оръжие се регистрира в специален дневник, в който се записват името на клиента, номерът на стоката и пр. Според разпоредбите продажбата на ловни пушки, ловни автомати и карабини, всички видове късо нарезно (бойно) оръжие, включително пистолети и револвери с полуавтоматичен режим на стрелба, може да се извършва само от оторизираните за това оръжейни магазини. Този тип оръжие подлежи на регистрационен режим от служба КОС на МВР, като категорично се забранява закупуването по интернет и доставки чрез куриерски услуги.

От 400 до 1200 лв. за пушка

В оръжейните магазини в Бургас цената на флоберовите пушки се движи между 400 и 1200 лева в зависимост от модела и марката. Оптиката струва от 7 до 3000 лева. “Оръжията, продадени от заподозрените, не са регистрирани никъде. Представете си за какво могат да бъдат използвани”, казват полицаи.
“Ще протестирам решението на съда за освобождаването на задържаните под гаранция. Предстоят допълнителни действия по разследването и ако бъдат събрани достатъчно убедителни доказателства, може да се стигне до промяна на правната квалификация и по-тежко обвинение”, каза вчера прокурорът Деян Петров. Очаква се в понеделник Бургаският окръжен съд да се произнесе дали да бъдат отново задържани заподозрените мъже, или ще останат на свобода.

Лалка КИПРОВА, trud.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.