Българи търсят US оръжие в интернет  

11 април, 2008

Крадено военно оборудване се предлага в сайтовете eBay и Craigslist, твърди в доклад Сметната палата на САЩ
Клиенти наддават от България в интернет търгове за стоки, предлагани от продавачи на оръжие и резервни части за американските изтребители "Ф-14 Томкет", сочи доклад на Сметната палата на САЩ.
В един от случаите става дума за антена за бойния самолет, която била предлагана на търг в сайта eBay от американец от град Ловленд, щата Колорадо. Той заявил пред Сметната палата, че придобил военната част от частно лице от Денвър, но не си спомня подробности за неговата самоличност.
Разследването е продължило от януари 2007 г. до март 2008 г. чрез подставени лица, представящи се за купувачи. Целта на проведеното разследване не е санкциониране на потребителите, а само доказване колко лесно е снабдяването с оръжие и военна техника на нелегалния пазар.
Докладът сочи, че в мрежата може да се намерят резервни части за Ф-14, бронежилетки, противогази и очила за нощно виждане. Следователите на това ведомство към Конгреса извършили през последните месеци разследване, като се представяли за обикновени купувачи. Така открили на сайтове от рода на eBay и Craigslist многобройни "колекционери" на военна техника и материали, много от които с чуждестранен произход. В повечето случаи предлаганото оборудване било откраднато от армейски поделения или от правителствени служби в САЩ.
Американските разследващи наддавали например на сайта eBay за две антени за "Ф-14 Томкет", прочутия изтребител на американската морска авиация, "звезда" от филма "Топ Гън". Моделът е почти на 40 години, но още е на въоръжение в Иран - единствената страна в света, която го използва. Части за Ф-14 много се търсели в Иран, а запитвания за други стоки, предлагани от търговеца от Ловленд, отправяли и клиенти от България, Хонконг и Русия, сочи докладът.
Освен това в eBay и Craigslist се продавала бойна униформа със съответните аксесоари, с която някой терорист би могъл да мине за американски военен. Както сториха например през януари т.г. иракски бунтовници, за да извършат атентат в Кербала, припомня АФП. Продавачът уточнил, че униформата била купена на битпазар край военна база на САЩ в Северна Каролина. Тя фактически била крадена.
Хората на Сметната палата, "внедрени" в мрежовата оръжейна търговия, успели да си набавят също бронежилетки, използвани от армията на САЩ в Ирак и Афганистан, каски от кевлар, усъвършенствани очила за нощно виждане, материали за производство на химически и биологически оръжия, които отново били крадени.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.