Робокоп - на щат в американската армия  

22 април, 2008

На големия екран филми като "Робокоп", "Универсален боец" и предстоящата премиера на Iron Man (Железният човек) показват хора машини с изключителна сила и мощ. По тях досега се захласваха предимно хлапетиите, които тайно завиждаха на Бате Арни и Долф Лундгрен. Сега обаче в американския щат Юта фантастиката е на път да се превърне в реалност.
Екзоскелетът
Американски учени създадоха роботизиран костюм, който ще помага на войниците да вдигат тежки неща без усилие. За първи път миналата сряда бяха демонстрирани официално опитите за създаване на супер солджъра в покрайнините на Солт Лейк Сити. Вече са изработени прототипите на метални накрайници за краката и ръцете, които се очаква да подобрят физическата подготовка на US бойците. Информационните агенции показаха и видео на войник, облечен със спецекипировката, който безпощадно млати боксова круша.
Екзоскелетът XOS е от алуминий. Електрониката му позволява да усеща всяко движение на облеклия го човек и да се движи с него. Той е почти като втора кожа. Притежава гъвкавост, която съответства на човешката, но здравината и издръжливостта му далеч надхвърлят нашите възможности.
Сред предимствата е, че "металният обков" на крайниците всъщност е много лек и не затруднява придвижването. С помощта на екзоскелета лесно може да се вдигне товар от 90 кг, дори когато човек тежи много по-малко. Той може да предпази войниците от травми, когато им се налага да вдигат често тежко.
Първите модели ще се използват основно в снабдяването. Създателите на роботизирания костюм се надяват да го усъвършенстват, така че да може да се използва на бойното поле за носене на тежки оръжия и дори на ранени.
Захранването
Остава обаче да бъде решен проблемът със захранването с енергия за достатъчно дълъг период от време. В момента все още не е намерено разумно и изгодно от икономическа гледна точка решение.
Екзоскелетът е изработен от компанията "Саркос", която се занимава с проекта няколко години и вече работи по следващи усъвършенствани модели на екипировката. Така или иначе от американската армия са потвърдили желанието си да получат определен брой от роботизираните костюми още следващата години. Там не крият, че се надяват да разполагат с подобрена версия до 8 години.
Плановете за роботизирания войник датират от доста години. През 2002 г. от Масачузетския технологичен институт, който е известен най-вече с шантавите си открития и научни проекти, обявиха, че боецът на бъдещето ще може да прескача сгради, да избяга от куршуми и да става невидим.
Още тогава за проекта наречен "Институт за нанотехнологичния войник" бяха заделени 50 млн. долара и назначени на работа 150 висококвалифицирани специалисти. Част от неговата работа бе и създаването на екзоскелета.
Ужас за врага
Боецът, който ще направим, не само че ще е много добре защитен, но и ще всява ужас във врага. Представете си как ще реагират противниците, като видят, че може да скача на 7 метра височина, казва шефът на проекта проф. Нед Томас.
През 2004 г. пък бяха представени първите бионични крака. Специалната метална конструкция позволявала при пренасяне на товар от 45 килограма да се усеща все едно се прибираш вкъщи с 2 кила домати, съобщиха информационните агенции.
Въпреки че при опитите за създаване на роботизирани войници вече се появяват първите положителни резултати, спецоборудването продължава да е твърде несъвършено.
Все още има много вода да изтече, докато роботизираните войници да могат да летят и да изстрелват реактивни снаряди от ръцете си, коментира Би Би Си.
Независимо от това, според агенцията влиянието на Холивуд върху американските военни програми е повече от впечатляващо.

През 1987 година филмовата компания "Орион", стояща зад създаването на първия " Терминатор", пусна друг, още по-мрачен филм, експлоатиращ темата за киборгите - "Робокоп" на холандския режисьор Пол Верховен ("Звездни рейнджъри", "Зов за завръщане").
Без известни актьори, но добре заснет, този филм ни представя смразяваща фантастична история. В съвсем близко бъдеще Детройт е опустошаван от вилнеещи банди. В битка с една от тях смъртта си намира младият полицай Алекс Мърфи, който брутално е разстрелян. От останките на изтерзаното му тяло обаче корпорацията ОСР създава нов, уникален пазител на закона - Робокоп. Този метален боец ще трябва да се справи с престъпността в града, минавайки през собствените си убийци, подъл човек от самата ОСР и друг огромен робот.
През 1990 г. и през 1993 г. са пуснати "Робокоп 2" и "Робокоп 3". Успехът им обаче не е толкова голям, колкото на първия филм.

Светослав Метанов, "Труд"
Ето го и видеото

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.