Министерство на отбраната продава заводите си  

08 април, 2008

Военно-ремонтният холдинг "Терем" раздържавява предприятията си поотделнo
Едни от последните бастиони на държавната индустрия вероятно скоро ще премине в частни ръце. Министерството на отбраната официално стартира процедурата по продажба на осемте си военно-ремонтни завода от групата "Терем". Решението не е неочаквано, тъй като ведомството предприе първи действия по преструктурирането на дружеството още преди две години, наемайки консултанти по раздържавяването ("КПМГ България" и Адвокатско съдружие "Арсов, Начев, Ганева").
Добрата новина е, че избраният модел е класическа продажба на участията - чрез конкурс, а не например непрозрачни схеми за създаване на смесени дружества, каквито идеи също се обсъждаха. И все пак държавата няма да е "щедра" докрай - администрацията ще задържи миноритарни дялове в ремонтните заводи, за да не ги изпуска напълно от контрол. Според условията на министерството дялове от осемте предприятия, които извършват ремонтна и производствена дейност в четири ключови направления за българската армия (военноморска, сухопътна, авиационна и телекомуникационна техника и въоръжение), ще могат да бъдат купени само от западни или български инвеститори, работещи в отбранителната индустрия.
Два ешелона
Осемте предприятия са разделени в две групи. Според стратегията за приватизацията на "Терем" те се делят на стратегически - трайно обвързани с ангажименти към българската армия за ремонт и въоръжение, и нестратегически. Иначе казано - големите и важните попадат в първа група, където държавата смята да си запази по-голям процент от собствеността. Въпросните четири дружества са "Терем - Флотски Арсенал КРЗ - Варна" (кораборемонт), "Терем - Георги Бенковски" - Пловдив (ремонт на самолети), "Терем - Хан Крум" - Търговище (ремонт на танкове и производство на части за тях), "Терем - Ивайло" - Велико Търново (ремонт на стрелково въоръжение, оптика, артилерийски системи и ракетни комплекси). Бъдещите инвеститори могат да наддават за 66% от капитала им. Срокът за закупуване на документация от потенциалните купувачи е 5 юни.
В групата на т.нар. нестратегически предприятия попадат "Терем - Овеч" - Провадия (ремонт на верижни машини), "Терем - Летец" - София (ремонт на системи за хеликоптери и др.), "Терем - Цар Самуил" - Костенец (ремонт и утилизация на оръжие) и "Терем - Ген.Владимир Заимов" - Божурище (радиолокационна техника). Срокът за закупуване на документацията за участие в този конкурс е 8 май тази година, а на кандидатите се предлагат по 74% от капитала.
Въпреки сравнително разтеглените срокове за отделните етапи от конкурса очакванията са смяната на собствеността на всичките осем дружества да завърши до пролетта на 2009. Инвеститорите, които проявят интерес към втората група, ще се обвържат с тригодишни задължения, според които трябва да имат готовност да поемат специални поръчки от Министерството на отбраната. За купувачите на дялове от стратегическите предприятия този период е пет години, като и в двата случая след това може да бъде удължен. Тези клаузи едва ли ще уплашат потенциалните купувачи, защото традиционно големите компании във военния сектор гледат с положителна нагласа на подобна обвързаност. Най-малкото защото поръчките за поддръжката на армейското въоръжение са вид гарантирани приходи.
Под контрол
Компаниите, които изявят интерес да участват в публичните конкурси, ще бъдат отсявани на две нива. Първо до конкурса ще се допускат само участници, които са: финансово стабилни, както и да нямат просрочени парични задължения към българската държава или към община; лица, нерегистрирани в офшорни зони и/или такива с неясна структура на капитала (дружества, при които е невъзможно да се установят крайните собственици на капитала). Сред изискванията към стратегическите инвеститори фигурира и това да са от страна - членка на НАТО, с трайно установена дейност там.
Второто ниво на проверка ще е по Закона за защита на класифицираната информация, като от одобрените инвеститори се изисква Удостоверение за индустриална сигурност. Запознати с процедурите за проверка разказват, че огромната фирмена и лична информация, която се иска от акционерите и управляващите и шансът те да бъдат обект на специално внимание от службите, може да откаже доста от съмнителните кандидати.
Предвидено е всеки инвеститор да стартира процедура по издаване на такова удостоверение още при закупуването на първоначалния пакет с документация, за да се избегне забавяне на сделките. Премахнато е изискването, което до голяма степен провали предишния опит за продажбата на дружествата на "Терем", инвеститорите да разполагат с такова удостоверение още при закупуването на началната документация.
Сега или никога
Поглед в близкото минало показва, че дъщерните дружества на "Терем" изпитваха тежки финансови проблеми - нямаха достатъчно бизнес, трупаха загуби и задължения. През последните две години обаче състоянието им беше подобрено чрез продажба на ненужни активи (основно земя). В резултат на това точно преди продажбата осемте предприятия, изглежда, са в нормално финансово здраве.
Засега ръководството на "Терем" очаква интересът към всички осем дружества да е голям. На този етап стратегическите инвеститори биха могли да се разделят в две групи: големи международни компании, опериращи в сферата на военната промишленост, част от които имат офсетни договорености с българската държава и местни фирми от същия сектор. Трудно е да се предвиди и колко пари могат да се получат от продажбата на осемте предприятия, но предварителните нагласи са за постъпления от порядъка на 200 - 400 млн. лева.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.