Армията ни е на изчезване, не я унижавайте  

26 април, 2008

Набрали инерция от скандалите в МВР някои хора решиха да се докарат пред властта като доблестни борци срещу престъпността. Така се роди новината, че фрегатата „Смели" е задържана за контрабанда.Не след дълго „новината" бе последвана от силна воня.
Сензацията се оказа напарфюмирана партенка, пусната от шепа натегачи. Това, че полицаи и митничари са открили няколко стека цигари и кашон с пиене очевидно не е подвиг в мирно време. Но не това е унизителното. Тези хора обаче са си позволили да се качат на военен кораб, да тършуват из него, което нарушава вековни традиции във флота и не се връзва с никакви правила от свeтовната практика. Ако американски, френски, британски или каквито и да било други митничари и полицаи си бяха позволили подобна идея, те щяха да бъдят спряни още при първата крачка - по всякакъв начин, включително и с употреба на оръжие. В това могат да бъдат сигурни всички, които си мислят, че правата им са безкрайни. Още по-срамно е обаче бездушието на висши офицери от Българската армия. Те не защитиха екипажът, който се е връщал от съвместно учение с кораби на други държави. 110 доблестни мъже бяха подложени на унизителен обиск, разпити и съпровождани до тоалетната. На техния кораб! Не стига, че флотът ни вече разполага главно с кораби, които отдавна трябва да са в музея и да са пълни с плъхове, ами и едната чест на моряците бе отнета. И защо? Защото трафикирали водка и цигари за по-малко от 1000 лева.Това ако не е тъпотия - здраве му кажи. Няма спор, че всякаква престъпност и трафик трябва да се преследват от закона, но това не означава да се набляга на показните акции, които завършват с провал. След ден-два някой сигурно ще се извини за гафа с фрегатата „Смели". Дали шефовете на митниците и гранична полиция се чувстват удовлетворени? Защото номерът е плосък...Създава се впечатление, че има хора в правоохранителните структури, които разчитат на подобни смешни изпълнения, за да отчетат пред обществото, а и пред ЕС, че са рицари на справедливостта. Тези доспехи обаче отдавна не им стават.

Както и да е, акцията ще отшуми и ще я забравим. Ще остане горчивината у моряци и командири, че са омърсени несправедливо. И всичко това, защото начело на армията ни през последните години се изредиха цял отбор неадекватни хора, без желание за истински реформи, а и без качества да ги направят. Случайни смешници газеха по достойнството и честта на хората с пагони. Доскорошният военен министър поръчвал да му носят безплатни обяд и вечеря, защото му се полагали. Колко авторитетно, нали? През това време тайно и полека бяха разпродадоха под масата апетитни армейски имоти, докато бойците обосяваха и участваха в натовски мисии с пластмасови бинокли от панаирджийски сергии. Нашите момчета в Афганистан и Ирак все още не разполагат със свестни бронирани машини, а споровете за техните заплати омръзнаха дори на пацифистите. Армията бе разграбена под грифа „секретно", бойният дух бе смазан от абсурдни съкращения, тъпи решения и заповеди, от унизителни заплати. Затова днес малцина са тези, които искат да облекат военната униформа. Няма ги вече и ония луди командири, които хем можеха да пият като за световно, хем поразяваха целите и правеха фигури със самолетите, от които на партньорите от другите армии им се изправяха косите и се кръстеха за Бог да им е на помощ. Всичко това вече е в нафталина на времето. Какво от това, че в НАТО никой не уважава шушумигите. Нито крадците. Може би е време скандалите от МВР да се пренесат и във войската. Макар че така във войската, както не останаха генерали, които да спретнат един преврат, така вероятно няма да се намерят и такива, които да извадят някой и друг документ. Въпреки това някои среди очевидно са разтревожени, че процесите в МВР могат да се окажат заразителни. Накрая искам да спомена за поканата, която отправиха хора от флота чрез нашия сайт: организаторите на онзиденшната акция да се командироват на „Смели" в едно от следващите учения. Очаква ги романтична морска разходка, прехласване по лунната пътека и отпускане на душата с „Черно море, много е добре..."
Огнян Стефанов, frognews.bg
_____(i)_____

Моряшки бунт заради уволнения на командири от „Смели"
Не само командирът на фрегата „Смели", капитан ІІ ранг Ваньо Мусински, но и командирът на корабния дивизион ще бъдат наказани жестоко за извършени митнически нарушения. Нито един от стотината военни моряци от фрегатата не бил попълнил митническа декларация, съобщават източници от Военна полиция и митниците. Според тях имабо съмнение, че част от алкохола и цигарите били изхвърлени в морето, поради което заловените бутилки и кутии са мизерно количество. От „Смели" обаче са категорични, че акцията е преднамерена. Разследването продължава. Очаква се проверката от специална армейска комисия и Инспектората на министерството. Чак тогава командващия ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев щял да предложи наказание за подчинените си. Решение за него трябва да се вземе от министъра на отбраната и началника на ГЩ на БА.

Представител на обвинените моряци информира от Варна, че всичките стотина военни моряци от екипажа на „Смели" са готови да напуснат армията, ако дори един от тях бъде наказан.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.