Разследван в САЩ руски търговец изнасял българско оръжие за талибаните  

26 ноември, 2006

Американският всекидневник “Лос Анджелис таймс” съобщава, че властите в САЩ са разпоредили да бъде претърсен магазин за спортни стоки в Пенсилвания, за да се установи връзката между руски търговец на оръжие и фирма в България, която е вероятно част от неговата империя. Вестникът информира, че федералните власти са претърсили магазин в Уилкс Бар, Пенсилвания, за да установят какви са връзките на руския търговец на оръжие Виктор Бут с фирма в София, която е собственост на брат му Сергей и е свързана с руското разузнаване.

Според федералните агенти, екипировката продавана незаконно от търговеца, включвала мерници за снайпери, бинокли и други оптически уреди, които не могат да бъдат изнасяни без разрешението на Държавния департамент. Американските власти твърдят, че Бут разполага със световна мрежа за търговия с оръжие, която е изнасяла бойни снаряжения и екипировка за страни в Африка и дори за талибаните в Афганистан.

Част от оръжието е било товарено от български складове в Бургас, докато плащанията са идвали през фирма, наречена Rockman Ltd., базирана в София и собственост на брата на Бут - Сергей. Според американските власти тази търговия е била извършвана с покровителството и съгласието на руските тайни служби. Разследване на вестника показва, че руският търговец на оръжие е снабдявал дори охранителни фирми в Ирак след американската инвазия там. През 2002 г. Бут се укрива в Русия и властите в Москва отказват да го екстрадират въпреки международната заповед за арест.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.