Латвия се превъоръжава с немски автомати, а ние с Калашници  

06 ноември, 2006

Армията на Латвия се превъоръжава с щурмовите пушки G-36 на компанията Heckler und Koch.

Новите автомати започнаха да постъпват на въоръжение от 1 ноември 2006 година, във въоръжените сили на Латвия. Първата G-36 е получил командирът на пехотната рота, която скоро трябва да замине за Ирак в рамките на ротацията на латвийския контингент в тази страна.

Винтовките G-36 се произвеждат в Германия. Те имат калибър 5,56 милиметра и използват патрон на НАТО 223/5,56х45 американска разработка. Те ще заменят в латвийската армия автоматите АК-74 в рамките на прехода към стандартите на НАТО. Освен G-36 въоръжените сили на Латвия са получили белгийски ръчни картечници FN Minimi, подцевни гранатомети AG-36, картечни пистолети UMP и снайперски винтовки от различни типове.




Полк. Андрей Боцев: Автомат “Калашников” остава на въоръжение в Българската армия

Смолян. Автомат “Калашников” остава на въоръжение в Българската армия при всички условия, заяви пред радио “Фокус” - Смолян командирът на 101-ва Планинска бригада полк. Андрей Боцев в отговор на въпрос дали при превъоръжаването на армията “Калашников” ще бъде заменен с друг автомат.

Автомат “Калашников” е едно от най-сигурните оръжия в цял свят. Българските военни заводи също произвеждат този автомат и не е нормално да сменим основното оръжие, като по този начин направим военната ни икономика неработеща, а да облагодетелстваме друга, коментира още полк. Андрей Боцев.

При превъоръжаването на армията е планирана смяна поне на транспортната техника в поделенията по план до 2015 година. Това ще стане, защото дотогава според поетите ангажименти трябва да се превъоръжим.

“Имаме сключен договор с “Мерцедес” за подмяна на техниката, като се обхванат от големите товарни автомобили и се стигне до леките превозни средства и, разбира се, бронираната техника. За нея също се мислят различни варианти, но те все още не са приоритетни”, поясни полковникът.

Според него приоритетни в превъоръжаването са формированията, които ще участват в мисии на НАТО и това трябва да стане до края на 2007 година. Тези формирования се превъоръжават с нова колесна техника и нови комуникации. Засега не е ясно кога ще започне подмяната на бронираната техника, защото това изисква и големи средства.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ
23 октомври 2006
Агенция "Фокус"

Проблемът, кое оръжие е по-добро за Българската армия е твърде сложен за да изразя еднозначно мнение.
От една страна е по-добре българските институции да дадат тласък на българската икономика, ползвайки и лансирайки български стоки (в т.ч. оръжие), стига те да отговарят на съвременните изисквания.
От друга страна, в нашата история има доста случаи (например картечницата на Христо Николов), когато се закупува това оръжие за Българската армия, чиито производители дадат най-дебела пачка на военните чиновници. Или големият брат настоява и покупките са по политически причини.
От трета страна, няма значение какво е моето мнение или на мнението на някакъв полковник, а този въпрос, ако и когато е на дневен ред, трябва да се реши само със законен и прозрачен конкурс.

Изпрати публикацията по електронната поща


9 коментара: to “ Латвия се превъоръжава с немски автомати, а ние с Калашници

  • Анонимен
    08 ноември, 2006 22:54  

    Zdraveite,a ko Vi interesuva makedonskata istorija-molija zapovijadaite-www.macedonia-history.blogspot.com

    Pozdravi

  • Анонимен
    14 ноември, 2006 01:05  

    Въпрос на време е да се смени АК, не само защото ще се окаже ненормално остарял, а и защото у нас, както писаха по-горе, решаващи са други неща. И тия, дето се натискат колко бил АК най-добър, са ония, които се кълняха във вярност на Варшавския договор, а днес на НАТО. И когато се вземе ново оръжие, то ще е вносно, скъпо и скапано.

  • Анонимен
    25 ноември, 2006 16:03  

    Безспорно Калашников вече не е толкова конкурентноспособен на съвременните образци (визирам оръжия от последнит 4-5 години)от гледна точка на технически параметри...Дори в Русия се канят да го сменят. Оръжието макар и старо е най-надеждното в света, усвоили сме го като производство и т.н. Трябва да се гледа обективно на тези неща. Може би е крайно време да се помисли за производство на карабината на инж. Бакалов (която и по негови думи лесно може да се преработи под калибър 5.65). Някъде из другите страници мярнах мисълта на Бисмарк за храненето на армиии - това е същото -чий завод за оръжие ще храним (а парите идват от нашите данъци все пак - не е ли по-добре да останат в България)

  • Анонимен
    01 декември, 2006 20:43  

    Телевизионният канал Military Channel на основание на допитване до американски и британски оръжейни експерти и военни е определил рейтинга на най-доброто стрелково оръжие в света през последното столетие. Всички модели са се оценявали по пет критерия: точност на огъня, бойна ефективност, оригиналност на конструкцията, удобство при обслужване и продължителност на използване.


    1. AK-47
    Type: Semi or Fully Automatic Assault Rifle
    Country of Origin: Soviet Union
    Caliber: 7.62 x 39 mm (.30 inch)
    Cartridge Capacity: 30 rounds
    Muzzle Velocity: 2,329 feet per second
    Rate of Fire: 600 rounds per minute

    Първо място заема АК-47, който е получил висши оценки по всички категории, с изключение за точност.

  • Nasko Hristov
    02 декември, 2006 14:53  

    Милитъри чанъл изследва миналото столетие, тогава АК-47 сигурно е на първо място, като се има предвид, че е произвеждан от повечето соц-страни и изнасян широко (заедно със социализма) в "братските" страни от третия свят. Някои от тях сега се обърнаха срещу нас, но това е друга тема. Та, хубав или лош, като ти го дават "без пари" ще се въоръжаваш с него и тва си е...
    А що се отнася до бъдещето, едва ли е сериозно да се смята, че и следващите 100 години АК-47 ще е пак на първо място.

    А що се отнася до "храненето на чужд завод", има икономически начини да се въоръжи армията с чуждестранно оръжие и пак печалбите да не заминат зад граница. Например въоръжаването с пистолет Берета М92СБ-Ф на Щатската армия. Они не са по-глупави от нас.

  • Анонимен
    11 май, 2007 10:09  

    Наско "T.Rex",
    при въоръжаване на армията с даден образец, Американците имат условие да се изнесе производството в САЩ, както стана с Берета и Зиг Зауер...така че верно-Они не са по-глупави от нас.

  • Анонимен
    12 май, 2007 07:33  

    Ей, какво стана с разработената щурмова карабина от инж. Бакалов? Написаха се две-три статии за нея и след това нищо не се чу повече, абсолютна черна дупка.
    А това пушкало превъзхожда дори и легендарния АК на "другаря" Калашников по цяла дузина параметри, направо го забива в земята, какво остава тогава за другите, няма място за сравнение.
    Друго нещо ме притеснява. Преди известно време попаднах на снимки в нета на ЩКБ в ръцете, предполагам на създателя си, на на фона на американското знаме. Това си е повод за притеснение.
    Учудва ме недалновидността или може би е по-правилно да кажа бюрократщината на някои хора, които смеят да се наричат българи. Няма оправия хора яко сме в батака.
    "Господи пази България най-вече от такива "българи"!"

  • Анонимен
    28 септември, 2007 21:52  

    НАИСТИНА ЗА ЩУРМОВАТА КАРАБИНА НА БАКАЛОВ СЕ ПИСА МНОГО МАЛКО . ИЗУМИ МЕ ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА ИЗПИТНАТА КОМИСИЯ КОЕТО БЕШЕ ,ЧЕ ТОВА Е ОПАСНА ОРЪЖЕЙНА СИСТЕМА ,КОЕТО НЕ ОТГОВАРЕ С НАШАТА ОТБРАНИТЕЛНА ДОКТРИНА.ИНАЧЕ ВСИЧКО ОСТАНАЛО КАТО ПО-ГОЛЯМА ДЪЛЖИНА НА ЦЕВТА И ПО-МАЛКА ОБЩА ДЪЛЖИНА В СРАВНЕНИЕ С АК, ВЗАИМОЗАМЕНЯЕМИ ЧАСТИ С АК НА 90% , СИСТЕМА БУЛ-ПАП, ПО-ВИСОКА ГРУПИРАНОСТ И ДОРИ ПО-ВИСОКА НАДЕЖДНОСТ В СРАВНЕНИЕ С АК ГОВОРЯТ ЧЕ ИМАМЕ СЪЗДАДЕН ОБРАЗЕЦ ОРЪЖИЕ С КОЕТО ДА СЪПЕРНИЧИМ НА СВЕТА . ЕДИНСТВЕНОТО С КОЕТО МОЖЕ ДА ИЗОСТАВАМЕ СА ПОЛИМЕРНИТЕ СПЛАВИ

  • Анонимен
    09 ноември, 2008 21:09  

    Относно ЩКБ тя не толкова добра като стария АК-47.Проглем при оръжията бул-пап е високата ненадежност на механизма/те.Пример англиската система SA-80.За това англичаните все по често използват М-16 и неговите разновидности или немската система на Н&К.Като се набдава все по голям интерес към немското оръжие.В заключение ще кажа че няма лошо оръжие има само хора който не могаг да боравят със него.
    "Калпав кораб със добър екипаж струва повече от добър кораб със калпав екипаж"
    Ч.Чорнев

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.