Почваме Балканската война с американски картечници  

06 ноември, 2006

Офицерите ни гърмели с каубойски пищови
Военният музей показва армейски оръжия от Освобождението досега

Легендарният "Смит енд Уесън" е бил официалното оръжие
на българските офицери след Освобождението


В новата си история България само за 60 години води пет войни. От всяка от тях са останали образци на оръжията, с които е била оборудвана нашата армия. Както и на нейните противници. Всички те могат да се видят в новата тематична експозиция на Националния военноисторически музей, озаглавена "Оръжието на Третата българска държава", която наскоро отвори врати за посетители. Въпреки че изложбата заема два етажа, експонатите всъщност са нищожна част от фондовете на музея. В тях се съхраняват общо 40 000 единици лично оръжие - от тракийски мечове до класическия автомат на Калашников, образец от 1947 г.

От хлапета до 80 годишни старци стоят с часове пред витрините с оръжия. Зад тях могат да се видят практически всички леки стрелкови оръжия, произвеждани по света от средата на ХIХ век до наши дни. Изложените експонати са над 400.
Българската армия винаги е била въоръжавана с най-доброто, твърди директорът на музея о.р. полковник Петко Йотов. Освен това нашият войник не е изгубил битка, така че освен вражеските знамена е пленявано и най-различно оръжие, обяснява той голямото разнообразие.
Витрините с различните експонати напълно потвърждават тези думи. До руските пушки "Крънка" (влязла в езика с неправилното си име "кримка") до "Бердан" и "Шаспо", с които е въоръжена младата българска войска след Освобождението, се кипрят два модела на знаменития "Уинчестър" от 1866 г. - единият за кавалерията, какъвто всички сме виждали в безбройните уестърни, а другият, с по-дълга цев, за пехотата. С тях са били въоръжени нередовните турски части по време на Освободителната война. Изложените експонати са на пленени османци.
До "Уинчестър"-а може да се види друга легенда от Дивия запад - револверът "Смит енд Уесън", който е бил стандартното служебно оръжие на българските офицери. По думите на полковник Йотов в началото на миналия век те са заменени с не по-малко известната марка пистолети "Люгер". Така България е втората след Швейцария държава в света, която въвежда супермодерния за времето пистолет на въоръжение.
Същото важи и за пушките "Манлихер", служили вярно чак до края на 40-те години. До тях са американските картечници "Максим", с които започваме Балканската война. По време на Първата световна вече са ни доставени германските "Шварцлозе".
Закономерно в експозицията следват леките немски МГ от Втората световна война. И така до руските автомати и гранатомети от времената на Варшавския договор. Ако някой посетител се почувства твърде стар, като види зад витрините стандартния калашников или пистолет ТТ, да не се притеснява - оръжието остарява по-бързо от човека.
Константин СЪБЧЕВ
standartnews.com 2006/01/27


Автомат “Суоми” е сред уникатите

Голямото разнообразие от редки и нестандартни модели оръжия в музейната колекция се дължи и на това, че по време на Втората световна война сме имали сравнително голям избор за доставки от неутрални държави или от тогавашните ни съюзници от Оста. По този повод полковник Йотов припомня малко известен факт. След разгрома на съюзниците на Западния фронт през 1940 г. и евакуацията на войските им при Дюнкерк в ръцете на немците попада огромно количество най-различно оръжие и техника. Част от него след това е доставена на България. Затова днес в музея могат да се видят и немската лека картечница МГ, и белгийската "Брен", и шведската "Мадсен". На витрината с различните автомати от Втората световна война мирно си съжителстват един до друг буквално всички модели, произвеждани в Европа, че и в САЩ. До съветския шпагин и немския шмайзер стоят английският "Стен", американският "Томсън", италианските "Берета", "Мондрагин" и "Опума", чешката "Збрьовка", финландският "Суоми", унгарският "Кирали", френската автоматична пушка "Гаранд". Но най-уникален е експерименталният образец на български картечен пистолет от 1944 година. Що се отнася до изобилието от различни марки пистолети, то това пък се обяснява с факта, че офицерите от старата армия са имали право да носят и нестандартно оръжие, стига да си го купят сами. Затова в изложбата могат се видят всевъзможни образци на "Драйзер", "Карле", "Маузер", "Берета" и "Парабелум".

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Почваме Балканската война с американски картечници

  • Анонимен
    09 ноември, 2006 16:54  

    Стига, аман, възгеч!Научете се НЕуважаеми журналисти, да се допитвате до специалисти, когато пишете за оръжие!/па и за всичко останало!!!/Това на снимката е толкова "Смит и Уесън", колкото Вие сте журналисти! От такива неграмотници във всички сфери, све на това ляйняно дередже! Ай сиктир!

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.