Задържан опасен товар  

08 януари, 2006

АФП: Според експерти задържан в България товар може да бъде използван за изготвянето на ядрено оръжие

София. Великобритания е разрешила изпращането на товар с ядрени материали за Иран, които според някои експерти могат да бъдат използвани за създаването на ядрено оръжие, предаде АФП, която се позова на публикация на вестник “Обзървър”.
Според ежедневника натоварен от британска фирма камион с 1000 кг. циркониев силикат е бил спрян на 31 август 2005 г. от българските гранични власти на границата с Турция.
Изданието цитира експерт, според който металът цирконий може да извлечен от субстанция, чиято търговия се регулира стриктно. Тя може бъде използвана за предотвратяване на корозията на горивните пръти в ядрените реактори, както и за производството на ядрени бойни глави.
Камионът, който е преминал без да бъде проверен през границите на Германия и Румъния, е бил допуснат да продължи маршрута си до Техеран, след като разследващите органи са установили, че не е нужно притежаването на специален лиценз.
Британските и българските официални власти в София са преценили дали товарът е бил в разрез с техническите изисквания за количеството субстанция, която съдържа друг рядък метал – хафний. Последвалият анализ е установил, че нивата на хафний в субстанцията са в рамките на допустимата норма.
Независимият експерт Джон Лардж заяви пред “Обзървър, че изтеглянето на цирконий от подобен материал е твърде сложен процес. “Цирконият се използва за две цели: облицовката на прътите на ядрените реактори и като вещество за създаването на ядрено оръжие. Ако Иран желае да се сдобие с материала, за да извършва нерегламентирани дейности, това ще е един от начините да го придобие”, отбелязва в коментара си Лардж.
8 януари 2006
Агенция "Фокус"

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.