И подводница “Слава” излиза извън строя?  

10 януари, 2006

Новата фрегата “Дръзки” най-вероятно няма да участва на “Бриз 2006” през лятото


Скоро и втората подводница на Военноморските ни сили “Слава” ще излезе извън строя, след като първата - “Надежда”, години наред стои вързана за брега без акумулаторна батерия. Това стана ясно от думи на началника на Военноморска база - Варна бригаден адмирал Георги Георгиев вчера. “Акумулаторната батерия на “Слава” вече е на предела на силите си”, заяви бригадният адмирал. Той не се нае да каже, за колко време ще стигне още зарядът й. В момента “Слава” заедно с корветата “Решителни” се намира на базов ремонт. Продължителността му ще бъде около 3 месеца. “Извършват се корпусни ремонтни дейности. Очакваме да се осигури финансирането по тях”, каза бригаден адмирал Георгиев. На тържествена церемония в базата вчера бе открита новата учебна година. На събитието присъстваха началникът на Главния щаб на Военноморските сили контраадмирал Минко Кавалджиев, кметът на морската столица Кирил Йорданов, областният управител на Варна Петър Кандиларов, председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов, депутатът от БСП Апостол Димитров, народният представител от НДСВ Яни Янев и др. “Предстоят ни много отговорни задачи, една от които е международното учение “Бриз 2006”, на което ще бъдем домакин”, каза по време на церемонията началникът на базата. През юни т.г. се очаква да приключи и пълната професионализация в бойния ни флот. За първи път вчера можеше да се разгледа във Варна и новата фрегата на родните ВМС “Дръзки”, която бе закупена от Кралство Белгия в края на м.г. Корабът бе акостирал на морска гара - Варна. “Надявам се в най-скоро време да станем флагман на флота, но затова е нужна подготовка”, каза командирът на кораба кап.ІІІ ранг Панчо Панчев. Екипажът на “Дръзки” се състои от 159 души, от които 13 офицери. По-голямата част от екипажа е преминала специално обучение в Белгия за работа с модерното компютърно оборудване на фрегатата, с което се управляват бойните системи и радиотехниката. “Вероятно няма да вземе участие в “Бриз 2006”, каза капитан Панчев. Според него в рамките на година корабът предстои да бъде сертифициран за равноправен член във формированията на НАТО.
Емилиян Ялъмов
www.pozvanete.bg



"Дръзки" с натовски сертификат през 2007 г.

Вчера новият български военен кораб пристигна за пръв път във Варна и бе отворен за посещение от граждани


През 2007 г. "Дръзки" ще трябва да бъде сертифициран за участие в операции на НАТО. Това ще даде право на кораба да участва във формирования на пакта, съобщи командирът на фрегатата капитан III ранг Панчо Панчев. Новата фрегата на военния ни флот акостира за първи път на Морска гара Варна. Поводът за визитата бе откриването на учебната година във военноморската база.
Фрегатата бе отворена вчера следобед за посещение от граждани. Преди това на борда й се качиха ВИП гостите, присъствали на откриването на учебната година в базата.
Екипажът на "Дръзки" е от 162-ма души. 87 от тях са били на обучение в Белгия от февруари до октомври м. г. Още 10 души остава да положат изпити, за да завърши обучението на екипажа.
Сред задачите, които трябва да изпълнява корабът, са осигуряване на противокорабна, противоракетна, противовъздушна, противоподводна и противоминна отбрана. Цялото въоръжение е френско производство. Сред него има ракети повърхност-повърхност "Exocet" ММ 38 и ракети повърхност-въздух Sea Sparrow Mk-29. На борда има още 100-милиметрово оръдие "Creusot-Loire".
Скоростта, която развива фрегатата с газови турбини, е 26 възла, а с 2 дизелови двигателя - 20 възла. Дължината й е 106,4 м, а ширината - 12,3 м. Автономността на плаване при скорост 18 възла е 4500 морски мили, а при скорост 15 възла - 6000 морски мили.
Вася Христова
chernomore.bg


Някои хора говореха преди около година, че от НАТО са изисквали да закрием подводния си флот (2 подводници), което тогава беше отречено официално от нашето военно министерство. Каквато и да е истината, най-вероятно скоро ще изпаднем в ситуацията, в която бяха румънците, които преди години взимаха нашата подводница "под наем" (току-що оборудвана през 1998 г. с новите батерии Варта, за 3 млн. марки), за да правят учения с корабите си, защото кораб да се научи да преследва подводница, ако тя реално не съществува, е все едно стрелец да се учи да стреля без мишена.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.