Да те убият вместо шефа  

23 септември, 2005

Мъж в черни дрехи се е спотаил на прозорец на третия етаж на столичния бул. "Витоша" и наблюда­ва през оптическия мер­ник на пушката си входа на заведението "Ъп Стеърс" в края на октомври м.г.. В този миг мъже тип "гарде­роб" излизат от заведение­то, като пазят с телата си един от босовете на бившата СИК Дмитрий Минев-Руснака. Изведнъж той се хваща за гърдите и се свлича на земята, про­стрелян в сърцето." Гарде­робите" изпадат в паника, товарят боса си на една ли­музина и с мръсна газ по­теглят към "Пирогов", но Руснака издъхва по пътя. В случая многобройната охрана с джипове и лъскави коли, която всява ужас по столичните улици и за­ведения, се оказва напъл­но безполезна. Както и гардовете на Илия Павлов или боса на "ВАЙ хол-динг" Георги Илиев.
Професионалистите от частния охранителен бизнес шеговито наричат гар­довете на тези босове "пъдари" и характеризират действията им като пълна некомпетентност.
"Американците имат една максима: Най-скъпото нещо в света е охраната, но тя се изплаща", разказ­ва един от най-големите професионалисти в бран­ша Цветко Ялъмов, меж­дународен експерт по си­гурност, консултант на международната федера­ция по жиу-жицу в коми­тета за персонална сигур­ност и охрана, работил до 1989 г. в УБО и НСО като шеф на "Лични охрани". Той е "пазел гърба" на То­дор Живков. Като възпи­таник на университета в Багдад е помагал в орга­низацията и ръководил екипа "Лични охрани" на арабски лидери като Муамар Кадафи, Саддам Хюсеин, Ясер Арафат, госту­вали у нас.
"За да стане човек истински охранител, про­фесионалист, който да па­зи персонално "обект", са нужни между 6 и 8 години. Той трябва да има отлич­на физическа подготовка, отлична психологическа и физическа издръжли­вост, да има стрелкови умения и най-вече пери­ферно зрение.
Влиза се в заведение, къ­дето има две жени и двама мъже. Гардът обаче ще прецени, че не са четирима души, а да си каже, ако сед­нем на тази маса, двама ду­ши ще бъдат обърнати към обекта и това означа­ва потенциална опасност. Това е периферното зре­ние ", твърди Ялъмов, кой­то чете лекции като кон­султант на фирма " Секюрити група Алфа".
Той добавя, че охранителят трябва да има добра правна подготовка, за да знае докъде се простират правомощията му и да по­знава закона за частната охранителна дейност. Гар­дът трябва да владее до съвършенство оръжието както и специалните сред­ства за защита, така че ако се наложи използването му да не пострадат невин­ни хора. Едно от основни­те правила на личната ох­рана е да има психологическа
съвместимост между гардовете и обекта
Така наречените босове в повечето случаи третира­ли охранителите си като слуги, което е грешка. Дру­гата крайност е охраната да седи на масата заедно с " шефа", вместо да го пази. "Личната охрана трябва да изпълнява определени функции, които свеждат до минимум опасността от физически контакт с охра­нявания. Не е въпросът да ходиш са 20 души охрана, а дали тя е ефективна", смя­та Ялъмов.
Гардовете на Илиев, Па­влов и Минев са действали непрофесионално, твърд­ят експерти.
Тримата, убити почти по идентичен начин, станали жертва в т.нар. "типова си­туация" . Това означава, че убийците им са проследили пътя, по който се движат, навиците им, кои заведе­ния посещават, къде сядат. Всеки втори е знаел къде е любимата маса на Георги Илиев
в "Буда бар", но охраната не е направила нищо да го прикрие поне на тъмно, да провери живия плет в бли­зост и не еоткрила пряката балистична линия до заве­дението.
"Повечето от тези охранители нямат радиоцентър и в критична ситуация на заплаха реагират еднотип­но- всички се хвърлят да пазят "обекта". А това е погрешно", твърди Цветко Ялъмов.
Според него най-важно­то правило на личната ох­рана е, че гардът трябва да бъде тренирай при опас­ност да потисне инстинкта си за самосъхранение. Вместо да се крие, охрани-телят трябва да защити "обекта".
Обикновеният човек реагира на опасност за око­ло 1,8 милисекунди. Бодигардът след дълги и изнурителни тренировки тряб­ва да реагира за 1,2 мили секунди. За този миг гар­дът трябва да прецени дали да прикрие охранявания, дали да легне върху обек­та, или пък да блокира на­падателя. Освен това охранителят трябва
да реши с какво атакува нападателят дали с нож или пистолет
Личната охрана трябва да знае отлично обстановка­та в квартала, където живее обектът, съседите, всичките му роднини.
"Караме момчетата до­ри да запомнят номерата на колите, "паркирани на улицата, където живее "обектът" и ако се появи непозната кола, взимаме мерки да не се мине по този тротоар например. Също­то е с кофите за боклук, ако някой контейнер не е на обичайното си място, това може да е заплаха за бом­бен атентат", разказва Цветко Ялъмов.
Преди охраняваният да тръгне за някъде, неговите гардове правят проверка на обекта, който ще посети т.нар. "досие". Описват се всички изходи, прозорци, прави се план за извеждане на обекта.
"Някои охранители мислят, че отиват да речем на заведение, сядат с "ше­фа" и си пият. Това не е сериозна охрана. Гардът трябва да знае предварително откъде да изведе "обекта" в случай на опасност.
Трабва да знае дали чове­кът, когото пази, има забо­лявания и какви, тоест ако се наложи да стане и док­тор ", твърди бившият шеф на "Лични охрани" в НСО. Гардът задължително ми­нава медицинска подготов­ка. При изготвянето на "досието" на обекта тряб­ва да се знае къде в близост има болници и поликлини­ки, какъв е режимът им на работа, защото при напа­дение над обекта, той да бъде закарай в най-близка­та болница.
"Добре облечените биз­несмени" имат пари за ле­кар в екипа, но никой от тях не наема медици.

Автор: СТЕФАН ТАШЕВ
24 часа
2005/9/7

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.