САЩ и Русия – най-големите доставчици на оръжие в света  

03 септември, 2005

САЩ оглавиха списъка на най-големите доставчици на оръжие в света през 2004 година. Русия е на второ място, като изпреварва Великобритания, Израел и Франция, се посочва в доклад, изготвен от изследователската служба на Американския конгрес.

В него се отбелязва, че обемът на световния оръжеен пазар през 2004 година е бил 37 млрд. долара. Това е най-високият показател след 2000 година, когато продажбата на оръжие достигна рекордните 42.1 милиарда долара, отбелязва агенция Прайм-ТАСС.

Според изчисленията на експертите, в САЩ през 2004 година са сключени договори за продажба на въоръжение на други страни в размер на 12.4 милиарда долара, а в Русия – за 6.1 милиарда. В сравнение с 2003 обаче търговията с американско оръжие е намаляла с 2.3 млрд. долара, докато търговията с руско е нараснала с 1.7 млрд. долара.

По-голямата част от доставките на оръжие от САЩ и почти всички доставки от Русия отиват в развиващите се страни, които през 2004 са похарчили за тази цел 21.8 млрд. долара. За последните 4 години най-големият купувач на въоръжение е Китай, който е сключил договори с чуждестранни доставчици за 10.4 млрд. долара.

При представянето на доклада сътрудникът на изследователската служба на Конгреса, Ричард Гримет отбеляза, че през изминалите години покупките на въоръжение от страните от Близкия Изток са намалели, а в азиатските държави – основно Индия и Китай – са се увеличили. По думите му това е станало под въздействието на променящите се политически, военни и икономически условия. Експертът смята, че в близка перспектива развиващите се страни ще останат основен купувач на оръжие в света.

Автор: news.bg
дата: 31.08.2005

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.