САЩ ни предлагат суперизтребител  

05 септември, 2005

България може да стане първата страна в света след САЩ, която ще приеме на въоръжение най-модерния американски многоцелеви изтребител F/А-18 Е/F "Супер Хорнет". Това заяви капитан Грег Уолас от Военноморските сили на САЩ. Заедно с Дейвид Шуепи от "Боинг" той представи у нас нас F/А-18 Е/F"Супер Хорнет". "Боинг" произвежда суперизтребителя съвместно с "Нотроп Грумън", "Рейтеон" и "Дженерал илектрик". Американското правителство проявява особена благосклонност към България, предлагайки й да стане първата страна в света, чиито ВВС ще приемат на въоръжение "Супер Хорнет", коментира капитан Уолас. От три години F/А-18 Е/F "Супер Хорнет", който е единственият в света многоцелеви изтребител от пето поколение, лети само във военноморската авиация на САЩ. Вашингтон предлага самолета на България за $53 млн. Изтребителят е от последната модификация "Блок-2", който в момента се произвежда само по поръчка на ВМС на САЩ. Заедно с изтребителя "Боинг" предлага на България и съпътстващи инвестиции на американски компании под формата на офсетни програми. Какъв ще е техният размер и в кои области ще бъдат инвестициите, зависи единствено от българското правителство, коментира представителят на "Боинг" Шуепи.
Това е втората оферта от САЩ, която страната ни получава. В четвъртък "Локхийт Мартин" предложи на армията ни изтребителя F-16 заедно с инвестиции за около 1 млрд. долара.


Двигателят се сменя за 30 мин

F/А-18 Е/F"Супер Хорнет" e единственият многоцелеви изтебител в света, който участва във всички авиошоута с пълно бойно снаряжение. То включва 8 управляеми ракетни снаряда и 2 ракети, окачени на крилата. Всички останали изтребители правят лупинги без оръжие, докато "Супер Хорнет" изпълнява целия набор въздушна акробатика с пълно въоръжение, без никави ограничения на ъгъла на атаката. Щатското правителство налива стотици милиони долари в програмата "Супер Хорнет". ВМС на САЩ ще получават F/А-18 Е/F планомерно до 2013 г. Самолетът може да прехвърля цифрови изображения на други самолети, на военни обекти дори до всеки отделен боец на земята. Освен за бойни операции, той е особено подходящ за борба с тероризма. При повреда изпраща данни каква е тя на земята. Двигателят на F/А-18 Е/F"Супер Хорнет" може да бъде сменен само за 30 мин.

СТАНДАРТ
2005/9/3

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.