Килърите стрелят с пушки 22-ри калибър  

06 септември, 2005

Полицейските експерти вече са категорични - убийството на шефа на "ВАИ Холдинг" е извършено с оръжие 22-ри калибър. Или 5,55 мм за тези, които са свикнали с метричната система.
Така името на създателя на този вид оръжие, французина Огюст Флобер, днес стана далеч по-популярно от това на неговия съименник и сънародник, писателя Гюстав Флобер. Дали конкретната марка в случая е немската "Аншуц" или американската "Уинчестър", не е толкова важно. Интересен е самият факт на преориентирането на наемните стрелци към този тип пушки.
Снайперистът е самотен ловец, а не войник. Стреля само по веднъж и по точно определена мишена. За втори изстрел той просто няма нито време, нито шанс. В над 80% от случаите целта е ликвидирана, преди още да се е разнесъл звукът от изстрела. За всичко това са написани доста книги и са снимани хиляди филми. На заден план остава това, което прави снайперистът толкова опасен - неговото оръжие.
Защо обаче килърите се насочиха именно към малокалибреното? Пушките от 22-ри калибър са наистина с малък обсег. Но при добра предварителна подготовка и организация никой не дебне обекта от половин километър. Тези оръжия се отличават с по-малка маса и размери от много други модели. Класиката тук са 22 "Лонг райфъл" и 22 "Уинчестър Римфайър Магнум". Те са ефективни в обхват до 150 метра. Тяхното основно преимущество са слабият звук и малкият откат, даващ възможност при нужда да се произведат няколко последователни бързи изстрела по една цел.
За да ползваш такова оръжие обаче, съвсем не е задължително да си наемен убиец. Тези пушки се радват на широка популярност сред любителите на спортната дисциплина "бенч рест", а са и абсолютни фаворити при лова на едър дивеч от големи дистанции. Подобно оръжие се използва успешно за прецизна стрелба на около 600 до 800 метра. Ако един ловец не може да уцели с подобно оръжие, значи просто не е прикладвал добре при изстрела.
Единственият равностоен конкурент на малокалибрените оръжия е 7,62 мм пушка Police Snaiper PSG-1 на "Хеклер и Кох". С такова оръжие беше убит сръбският премиер Зоран Джинджич. То бе демонстрирано на миналогодишното изложение "Антитерор" от ВИП оръжеен и стрелбищен комплекс. Да се надяваме, че оръжие от този образец се намира не само в ръцете на бандитите, но и на българските военни и полицейски спецчасти. И че вече е картотекирано в съответната база данни на криминалистите. Въпреки че това едва ли ще направи килъра по-лесен за идентификация - оръжията на престъплението са със заличени номера, а и по правило се използват еднократно.


Оптиката стига до $12 000
Най-скъпата част от оръжието за "специални поръчки" е оптиката. Като водещи модели се налагат "Шмид и Бендер". Почти абсолютен победител във всички армейски търгове по света е серията ПМ II на тази фирма. Цената на подобен прицел достига до 4000-5000 лева в зависимост от конкретния модел. Върхът тук са комбинираните дневно-нощни прицели, позволяващи с бърза смяна на окуляра да се премине от светъл на тъмен режим. Те са мечта и за всеки ловец. Но цената им е достъпна за малцина - $12 000. На нашия пазар могат да се намерят само във ВИП оръжеен и стрелбищен комплекс.


Приспиват кучета с "Лонг Райфъл"
Славата на най-ефективната пушка за специалните части си е спечелил последният модел на 22-калибров "Лонг Райфъл" с вграден заглушител. Командосите я наричат "хъш пъпи" ("млък, кученце" в буквален превод), защото се ползва за ликвидиране на кучетата пазачи на атакувания обект. Но служи и за безшумното отстраняване на часовите.
В България с подобно оръжие беше ранен на 10 април 2004 г. Киро Японеца, а на 26 юни 2004 г. бе убит Бранимир Григоров-Бранко.
При тези оръжия най-често се използват оптически прицели с променливо увеличение от марките "Свравски" или "Шмид и Бендер"- най-често във варианта 1.5-6 х 42 или други подобни с увеличение до 6 пъти. Цената на комплектовката е между 1800 и 2000 лева.
Разбира се, подобно оръжие не е задължително да се ползва от престъпници. То е незаменимо за лова на някои видове дребен дивеч, който по принцип трябва да бъде издебван от по-голямо разстояние - белки, златки, диви котки, чакали.

Автор: Константин СЪБЧЕВ
СТАНДАРТ
2005/9/6

да почвам ли да изброявам допуснатите грешки...? или няма смисъл...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.