Споровете продължават: до колко безопасни са тейзърите?  

30 ноември, 2007

В Канада се водят разгорещени спорове по повод използването на тейзърите – електрошоковите пистолети, които се отнасят към несмъртоносните видове оръжия.
Според твърденията на компанията Taser International, която ги произвежда, електрошоковите пистолети не могат да нанесат непоправима вреда на човешкото здраве. Много експерти обаче не са на това мнение. Работата е там, че количеството на смъртните случаи при използване на тейзър вече са няколко стотин.
Неотдавна в Интернет беше качено любителско видео със запис на смъртта на 40-годишен мъж на международното летище във Ванкувър, Канада. Емигрантът от Полша Робърт Джикански пристигнал в Канада, за да се види с майка си, но бил изолиран в зона за безопасност, където прекарал 10 часа. Поради дългото чакане, нервите на човека не издържали и той се опитал да разбие стъклената преграда. Служителите на реда на летището два пъти стреляли в Джикански с тейзър и мъжът починал за няколко минути.
Днес по света в експлоатация се намират около 250 000 тейзъра (продават се и у нас). Голяма част от тях са продадени на територията на Северна Америка, но използването им се разглежда от правителствата на около 70 страни. В 43 американски щата тейзърите могат да се използват от частни лица без разрешително, но в други страни е забранено носенето им от обикновените потребители. Привържениците на електрoшоковите пистолети твърдят, че повечето смъртни случаи с тейзър са породени от факта, че жертвата е била под влиянието на алкохол или наркотици, или пък е имала нервно разстройство.
Противниците на тейзърите пък смятат, че на практика шоковите пистолети са опасно оръжие – 50 000 волта, пуснати на човек с влошено здравословно състояние могат да провокират спиране на сърцето. При това, мнозина се опасяват, че тейзърите се използват не само за самоотбрана, но и за престъпни цели.

Видеото може да се гледа тук.
Поляк убит с шоков пистолет на летище в Канада

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.