Тайно оръжие срещу опозицията в Грузия  

20 ноември, 2007

Американски акустичен “лазер” разгонил демонстрантите в Тбилиси
За разгонването на митингите на протестиращата опозиция в Тбилиси грузинските власти са използвали специално американско акустично оръжие, разкри руската телевизия НТВ.
На кадри, заснети от оператор на телевизията, се вижда полицейски джип, на който на подвижна стойка е монтирано някакво съоръжение с формата на шестоъгълник. Операторът на шестоъгълника го насочвал към отделни групи в митинга на опозицията и хората там панически се разбягвали. Експерти, с които се свързали редакторите от НТВ, пояснили, че употребеното на 7 ноември от грузинската полиция акустично оръжие е същото, което американците прилагат в Ирак.
То е предназначено за охрана на особено важни военни обекти и е основано на принципа на звуковата вълна. Оръжието излъчва акустични импулси със сила, която превишава хиляди пъти прага на звука, който хората могат да възприемат безболезнено. Звуковият "лазер" предизвиква изключително остра болка в ушите и чувство на необясним и неконтролиран страх и паника. Според някои експерти у някои от попадналите в обсега на акустичното оръжие могат да настъпят
разстройства на психиката
Употребеното в Тбилиси акустично оръжие е разработено от американската компания "InstaSol" и се нарича Medium Range Acoustic Device (MRAD). MRAD е олекотен вариант на Long Range Acoustic Device (LRAD). Подобни системи са приети на въоръжения в САЩ, Великобритания, Япония, Израел, Саудитска Арабия , Австралия и Сингапур, но за първи път за разгонване на демонстранти са използвани в Грузия. Акустичното оръжие не попада под действието на някакви международни конвенции, тъй като по време на подписването им подобни устройства не са съществували.
Първоначално акустичните "лазери" са замислени като устройство, което да може да излъчва звук с огромна сила, концентриран в лъч, свит до 15 до 30 градуса. Това би позволило с помощта на LRAD и на МRAD да се предават звукови сигнали на разстояние над 500 метра. С такива устройства американските кораби в района на иракското пристанище Басра си подават сигнали. За прогонване на хора LRAD е използвано за първи път на 7 ноември 2005 г., за да се предотврати
пиратско нападение срещу кораб
край бреговете на Сомалия. Ускорената разработка на акустични "лазери" започва след нападението срещу американския боен кораб "Коул" в Йемен. След това с такива устройства са снабдени някои търговски кораби, които плават в райони, известни с пиратските си нападения.
Идеята да бъде създадено устройство, излъчващо насочен звук, не е нова. Още в края на XIX век американският физик Робърт Уд заедно един свой приятел конструирал почти триметров картонен рупор. Според Уилям Сибрук, който е написал биографична книга за Уд, с помощта на рупора можело да се предават устни команди на много голямо разстояние. От жилището на Уд, което било на последния етаж, експериментаторите си избирали жертва, която върву по пустата улица много далеч от апартамента на Уд. По рупора казвали на човека: "Извинете, изпуснахте нещо". Той се спирал и започвал да се оглежда.
След това редица учени са правили опити да превърнат звука в оръжие, като са правени експерименти със звук с най-различни честоти - от диапазона, който човешкото ухо долавя, до ултразвук и инфразвук.
Учените установяват, че определени звукови честоти предизвикват у хората
чувство на страх и паника
други - спират сърцето. Честотата между 7 и 8 херца е много опасна. Теоретично такъв, достатъчно мощен, звук може да разкъса всички вътрешни органи. Седем херца е и средната честота на алфа-ритмите на мозъка. Някои специалисти предполагат, че такъв инфразвук може да предизвика епилептични припадъци. Но засега експериментите дават противоречиви резултати.
Опити да се създаде акустично оръжие са правили и германците по време на Втората световна война. През 1940 г. те смятали да подхвърлят на англичаните специални плочи със записи на популярни певци, но с добавка на инфразвук. Целта била да предизвикат страх, паника, психически разстройства у слушателите. Германците пропуснали факта, че в онези години нямало устройство, което да възпроизведе тези честоти.
Малко по-успешни са опитите на нацистките учени върху въздействието на инфразвука върху предметите. Австрийският изследовател д-р Ципермайер създал "Ураганно оръдие", което трябвало да предизвика вихрушка за сметка на взривовете в специална камера за горене и да насочи ударните вълни през специални накрайници. Идеята била вихрушките да поразяват самолети. Експериментите с малки образци звуково оръжие разрушавали дъски на разстояние около 200 метра.
Американците също изследвали въздействието на звука върху човешкия организъм. През 60-те години НАСА извършила много опити. Необходимо било да се провери как влияе на астронавтите
нискочестотното бучене на ракетния двигател
Оказало се, че ниските звукови честоти (почти от нула до 100 херца) при сила на звука 155 децибела предизвиквали колебания в гръдния кош, които нарушават дишането, предизвикват главоболие, кашлица и изкривяване на визуалното възприемане. Последвалите изследвания показали, че честота 19 херца - резонанса за очните ябълки, може да разстрои зрението и да предизвика видения.
Така инженер Вик Тенди от Ковънтри шашвал колегите си с призраци в своята лаборатория. Гостите му имали видения, които излъчвали сив блясък, в същото време те усещали и страх. Този ефект бил предизвикан от звуков излъчвател, настроен на 18,9 херца. Инфразвукът въздействал не само на зрението, но и на психиката, водел до изправяне на космите по кожата и усещане за студ. Според някои експерти призраците в старите замъци може да са причинени от инфразвук, който се генерира от коридорите и прозорците. Учени смятат също, че естествения инфразвук може да стимулира агресията. Така може да се обясни нарастването на психозите и лудостта в някои райони с естествени явления, например ветрове, (като Мистрал в долината на Рона) или Сироко (в Сахара). Ветровете също могат да бъдат източник на инфразвук.
Според една хипотеза в Бермудския триъгълник морските вълни генерират инфразвук, който е причината за необяснимите инциденти в района.
Павел Пашев
___________________
Удар по хулиганите
В по-бедните квартали на големите британски градове вече има монтирани специални звукови оръдия, предназначени за разгонване на тълпи хулигани. Специалното устройство, за поддържане на обществения ред се нарича "Москито" и е изобретено от британския инженер Хауърд Степълтън.
"Москито" може да излъчва мощен звуков импулс с честота около 18 килохерца. Звук с такава честота може да бъде чут само от тийнейджър и от млад човек. Това е така, защото от момента на формирането на възрастен организъм до навършването на 15 години човек има в ухото си специални влакна. Децата и хората над 25 години не могат да чуят звуковото оръдие. При тийнейджърите "Москито" предизвиква болка в ушите и те биха предпочели да не стоят в обсега на звуковото оръдие.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.