Правим ли пищов за Буш и Путин?  

15 ноември, 2007

Отбелязвам тази статия от в. "Стандарт", която е отпреди месец (тогава коментирахме написаното в Дарик), поради завишения интерес и лекото объркване от журналистите относно "новия" пистолет на Арсенал:

Правим пищов за Буш и Путин
Новото българско оръжие стреля с натовски и руски куршуми
СТАРА ЗАГОРА. Армиите на страните от НАТО и Русия вече могат да въведат на въоръжение нов български суперпистолет. Той е за 2 вида куршуми и е пуснат на пазара от казанлъшкия военен завод "Арсенал".
Пистолетът може да стреля с патрони от натовски калибър 9х18, както и с руски на "Макаров" - 9х19 мм. Големият проблем е, че не можем да смогнем на заявките, каза шефът на завода Николай Ибушев.
Пищовът е по най-съвременна технология и отговаря на натовската система "Компакт" за максимална височина, дължина и тегло. Нарича се "Арсенал компакт Р МО2" и е дълъг 18 см, а тежи 760 г. Пистолетът е с лазерен прицел и струва 300-320 долара.
"Арсенал" тази седмица ще отбележи 120-ата годишнина от създаването си. Това е и първият оръжеен завод у нас.
Усвояването и на други модерни изделия като новия пистолет, както и разширяването на пазарите позволиха от този месец средната заплата в завода да скочи с 58%, сега вече е над 500 лв., похвалиха се още от фирмата.
За първите девет месеца имаме ръст на продажбите с около 15 на сто, толкова очакваме да бъде и ръстът на печалбата за тази година, добави Николай Ибушев.
Матей Бонев
standartnews.com

Суперлативите в подобни поръчкови статии са твърде пресилени и с усмивка си спомням една друга подобна статия отпреди 2 години:

"Арсенал" пуска нов пистолет
Нов пистолет, разработен в казанлъшката оръжейница, ще развенчае митичния "Макаров", стана ясно в празничния за военния завод ден. Навръх деня на Света Петка, когато "Арсенал" празнува 81 години от основаването си, журналистите научиха от изп. директор Николай Ибушев, че на етап проби и тестове е новият пищов "Арсенал Компакт", той вероятно ще бъде на пазара след Нова година.
Малокалибреното оръжие е разработено по натовски стандарти 9,19, ще побира между 15 и 17 патрона, с допълнителна опция за още два куршума. Пистолетът е по-мощен от познатите досега, той събира в себе си всички качества на десетте най-добри пистолети в света.
Конструкторите Николай Куцаров и Петко Кърлешев са начело на екипа, разработил новото оръжие. И двамата са възпитаници на руската школа. Първият е завършил институтът в гр. Тула преди няколко десетилетия, а вторият наскоро.
Долина
24 октомври 2005

Ако не обръщам внимание на объркването в калибрите и в двете статии, трябва да отбележа, че пистолетът, който можеше да стреля с двата вида патрони (9х18 и 9х19) беше модел Арсенал 9х19 P-M01. TTХ може все още да намерите в pishtov.com. Този модел отпадна от продуктовата листа на фирмата и сега от серията P-M01 се предлагат само 9х18 P-M01 и 9х17 P-M01.
Арсенал разработват пистолет Макаров с комбиниран калибър може би от 2000-та година насам и преминаха през доста модификации, проби и тестове, като за него се знаеше, че може да стреля дори като в пълнителя се поставят един след друг патрони от двата различни калибъра. "Гениалността" на тази българска (и преди това руска) идея, се състои в това, че диаметърът на цевта, пригоден за 9х18 Макаров (9.24 мм) е по-голям за куршума на по-мощният патрон 9х19 Пара (9.04 мм), така че освен проблемите за различните по размер гилзи в патронника, при изстрел с 9х19, част от барутните газове преминават напред със свръхзвукова скорост между куршума и цевта. Както се шегувахме навремето, това е един "скопен" 9х19, а трясъкът при изстрела и износването на цевта са над нормите. Комай и полигоналната цев не е намалила недостатъците.
В новият (появил се в края на миналото лято) модел 9x19mm Arsenal Pistol P-M02 Compact, който впрочем е с нелош дизайн, отпадна идеята за комбинирания калибър. Проблемът на мощния боеприпас 9х19 Пара обаче, при неподвижна цев остава, защото специалистите твърдят, че пистолет Макаров като конструкция използва най-мощния патрон (9х18) за системата "свободен затвор". Оттам нагоре, по-мощните боеприпаси (вкл. 9х19) изискват по-здрава и по-сигурна система на заключване. Руснаците с ПММ се опитаха да подобрят Макаров, но се отказаха от тази задънена улица.
Арсенал преминаха през няколко варианта на заключване: полусвободен затвор, газово задържане по подобие на HK P7... Интересно е кой ще се наложи и какво точно ще включва общият термин от фирмения сайт, определящ новия пистолет: Operation: delayed blowback, освен класическите нарези в патронника. Засега комай газовото задържане надделява.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.