Михаил Калашников - Кратка биография  

22 ноември, 2007

Михаил Тимофеевич Калашников е конструктор-оръжейник, създател на редица модели стрелково оръжие за Съветската армия (автомати и миномети), които служат за образец на чуждестранни армии. Той е главен оръжеен конструктор на Съветската армия, генерал-майор, доктор на техническите науки. Награден е със Сталинска и Ленинска награди.

Михаил Калашников е роден на 10 ноември 1919 година в село Курья в Алтайския район на Русия. Имал е 17 братя и сестри.

Участвал е във Втората световна война като командир на танк. През 1941 година е тежко ранен и по време на възстановяването си изобретява своя първи миномет.

През 1944 година като служител на Централния научно-изследователски полигон за стрелково въоръжение Калашников създава първия образец на многозарядна карабина, която не влиза в серийно производство, но става прототип за създаването на автомата.

От 1945г. Калашников работи по създаването на автоматично оръжие за патрони 7,62х39 образец 1943г. Върху конструкцията на това оръжие силно влияние оказва немската разработка Stg-44. Според някои данни в разработката са участвали и пленени германски специалисти, в това число и Хюго Шмайзер.

През 1947г. на специален конкурс най-добри качества показва автоматът Калашников, който е взет на въоръжение в Съветската армия през 1949г. под названието АК-47.

След демобилизацията си Калашников се премества да живее в Ижевск, където работи в завода “Ижмаш”. За периода 1950-1970 година са разработени и приети на въоръжение няколко подобрени варианта на автомата Калашников: АКМ — автомат Калашников модернизиран; РПК — ръчна картечница Калашников; ПК — картечница Калашников; ПКТ — танкова картечница Калашников.

darik
Източник: ru.wikipedia.org

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Михаил Калашников - Кратка биография

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.