Борис Борисов: Оръжието е фетиш  

19 ноември, 2007

Оръжейникът Борис Борисов пред Агенция "Фокус":


Фокус: Кой вид оръжия се продава най-много в България?
Борис Борисов: Най-често се купува ловно гладкоцевно оръжие. То е от различен тип - полуавтоматично, или класическите надцевки или успоредки.
Продават се карабини за лов или спортна стрелба - все по популярна става спортната дисциплина "Бенчрест".
На трето място най-много се продава късото огнестрелно оръжие за самозащита.
Фокус: Кои марки се търсят най-много?
Борис Борисов: При пушките - от гладкоцевното оръжие в ниския ценови клас - най-много се търсят ИЖ, "Тоз" или турски марки като "Стожер", "Ескорт".
Средният ценови клас се доминира от марки като "Фабарм", по-евтините модели на "Берета".
В средният ценови клас, от 2000 лева нагоре, се търсят пушки от марката "Браунинг", "Бенели" и отново "Берета"
В най-високия ценови клас се търсят модели на фирмата "Меркел" или "Криегхоф" - германски фирми с големи традиции в производството, но и много скъпи.
При пистолетите се търсят "Макаров" и еквивалентът му "Байкал". В средния клас до 1000 лева доминира марката "CZ" - "Чешка Збройовка", Най-продаваният модел е "CZ 75В" в различни модификации.
Австрийската марка "Глок" също заема много голямо място от пазара на късо огнестрелно оръжие. Най-търсените модели от тази марка са 17 - базовият модел на фирмата, и модел 19.
Най-често се търсят пистолети в калибър 9х19.
При по-скъпите пистолети се търсят "Зиг Зауер". Общо взето "CZ" , "Зиг зауер" и "Глок" се продават най-успешно в България.
На пазара има много голямо разнообразие, но се търсят предимно тези марки.
При револверите доминират две марки на пазара "Смит и Уесън" и "Рюгер". Евтин вариант са "Кора бърно", "Холек" и други.

Фокус:Как трябва да се поддържа огнестрелното оръжие?
Борис Борисов: След всяка стрелба трябва да се почиства, смазва. Цевта се почиства от нагар, оловни или медни отлагания със специални солвенти. Дори и да не се стреля е препоръчително веднъж в седмицата оръжието да се разглоби и почисти.

Фокус:Какви са най-честите повреди?
Борис Борисов: При ловното оръжие най-често се износват зъбите на спусково-ударния механизъм. Най-честите повреди се отнасят именно до износване на механизма.
Повредите се отстраняват в зависимост от спецификата на оръжието. Механизмът на едно оръжие може да бъде много прост, но и много сложен. Обикновено немските и чешките оръжия са със сравнително сложни механизми. Един оръжеен майстор не може по презумпция да ремонтира абсолютно всяко оръжие. Различните майстори имат различна специализация.
При гладкоцевното оръжие, в резултат от неправилно боравене, често се раздуват цевите. Ако е в малка степен, може да се оправи, разбира се и ако майсторът е добър. Понякога се налага замяна на цялата цев.

Фокус:Колко оръжейни работилници има в София?
Борис Борисов: Може би са повече от 10. На повечето им е трудно да се издържат. Добрите оръжейници са малко, но те успяват да се издържат.

Фокус: Може ли да се обясни любовта, усещането към оръжието?
Борис Борисов: Възприемаш оръжието не като инструмент за убиване, минава на сакрално ниво - в един момент започваш да го одухотворяваш. Оръжието е фетиш.
На човек, който не се интересува от оръжия, не можеш да обясниш тази привързаност, тръпката, удоволствието от едно качествено оръжие.

Фокус: От естетическа гледна точка кои са най-добрите марки?
Борис Борисов: От европейското оръжие фирми като "Криегхоф" и "Меркел", "Пераци". Те са класика и са с много високи цени. Базовите модели на "Меркел" започват от около 10 хиляди лева, горната граница много варира.
В съвременния дизайн на оръжието доминират италианските фирми.
Много добре трябва да се прецени каква украса ще отива на отделното оръжие. Да вземем една хубаво изработена класическа ловна успоредка с английски тип гравюра по нея, не може да се сложи съшия тип ловна гравюра на един съвременен ловен полуавтомат.
Никола ЛАЛОВ
focus

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.