Възстановка  

30 ноември, 2007

На 10 декември, от 11:30 ч. на пл.”Възраждане” Национално дружество “Традиция” ще възпроизведе трите атаки на руските и румънските войски и предаване сабята на Осман паша на представители на победителите – генерал Границки и полковник Чернат от румънската армия. На централния площад в Плевен ще бъдат разположени макети на позициите на двете враждуващи сили. След артилерийския двубой протичат трите атаки и пленяването на Осман паша. При третата атака се акцентира върху подвига на румънския лейтенант Валтер Мърчияну, който загива на “Баш табия”.
Възстановката на събитието, състояло се преди 130 години, се осъществява с участието на 15 гости от Букурещ, водени от Директора на ВИМ – Букурещ. Румънските гости са представители на асоциацията “Шести пехотен доробански полк”- Букурещ, с който Национално дружество “Традиция” има договор за културен обмен.
Възстановката, с продължителност около 50 минути, ще бъде реализирана от 70 реконструктори – 30 “турски низами”, начело с Осман паша и двама турски офицера, 25 руски “солдати” и 15 “доробанци”, командвани от четирима руски и двама румънски офицери. Всички участници са облечени в точни копия на автентични униформи от епохата. Автентични са и оръжията – пушки “Бердана” и “Мартини”.
Културната проява се организира от Община Плевен, 18 –ти етърски пехотен полк – подразделение на Национално дружество “Традиция”, и Сдружение “Артилерия” – клуб на запасните чинове от плевенския гарнизон.
Национално дружество “Традиция” – правоприемник на Клуб “Традиция” – София, е доброволна, неполитическа, патриотична и културно-просветна общност на граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите във въоръжените сили и в силите за вътрешна сигурност по отношение на моралните ценности, войнските ритуали, униформените облекла, нагръдните знаци, историческото оръжие и военните символи. Създадена е през 1991 г. в София и понастоящем има 25 действащи клона с 400 членове. Най-активните клубове, участващи в представителната формена дружина, са в градовете Велико Търново, Шумен и София.
Основните възстановки на НД “Традиция” са “Боевете на Шипка”, “Боевете при Стара Загора”, “Априлско въстание” – Копривщица, “Доблест и слава” – Шумен, а от миналата година и а от миналата година и “Освобождението Плевен – 1877 г.”

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.