Електрошоковият пистолет "Тейзър"  

16 ноември, 2007

Обездвижване без да се убива, нито ранява – това са аргументите, които изтъква производителят на електрошоковия пистолет Taser. Въпреки това обаче използването му съвсем не се посреща единодушно в Европа. Белгия, Холандия, Дания и Италия модерният пистолет не е на въоръжение, за разлика от Франция, Великобритания и Швейцария, където наскоро депутатите одобриха използването на Taser за съпровождане до границата на експулсираните чужденци. Въпросът, който разделя мненията е дали Taser е опасен. Шумът, издаван от Taser Х 26, много наподобява пластмасов пистолет играчка, но съвсем не е играчка. Във Франция, Националната полиция е вече екипирана с това модерно оръжие и скоро броят на електрошоковите пистолети ще достигне 5000, а френското вътрешно министерство предвижда да снабди с него и общинската полиция. Според Антоан Дизасо, генерален директор на Taser Франция, последиците от използването на пистолета са безобидни или почти. Ив-Патрик де ла Шо е полицай от Швейцария, който обаче описва нещата по по-различен начин. Според него визуално, нещата са доста впечатляващите и може да ги сравним с пристъп на епилепсия. Хората се оказват като замръзнали. Идеята е полицаите да могат да задържат лицето, което е изпаднало в състояние на тетания, да го повалят на земята и да му сложат белезниците. А колко време продължава това състояние на парализа? Това зависи от телосложението. Състоянието може да надвиши една минута, но рядко повече.
Патрик де ла Шо не е против разумното използване на Taser и то при определени обстоятелства. Той обаче е твърдо против позицията на швейцарските депутати, които на 3 октомври одобриха използването на Taser за насилственото съпровождане до границата на експулсираните чужденци. Taser-ът е работен инструмент, оръжие, което позволява професионално да се упражни въздействие върху опасни лица, които застрашават живота си или този на други хора. Не може и да става въпрос за забраняване на Taser-а, но не може и да става дума той да се използва например за насилственото изваждане от автомобил на човек, който не ни застрашава, за задържането на лице, което вика на улицата. “Като полицай, който има отношение към защитаването на ценности и човешки права аз не мога да си представя, че ще използвам оръжие с такава сила срещу жена, дете или дори мъж, за да ги експулсирам. Това минава всякакви граници.”, казва Патрик.
Най-разпространено е използването на Taser-а в САЩ, където обаче има доказателства, че електрошоковите пистолети се използват за мъчения. Междувременно Taser Франция сключва все повече договори за доставка на това оръжие и то не само на територията на страната. В Алжир са поръчани 200 000 бройки Taser, които ще бъдат доставени през следващите години.
Във Великобритания, Taser-ите са въведени още преди четири години, но употребата им бе ограничена единствено до въоръжените полицейски подразделения. Прочутите Боби’с или невъоръжените полицаи в Англия и Уелс ще използват експериментално в рамките на една година електрошоковите пистолети и това вече предизвика критиките на правозащитните организации.
Един от най-популярните в САЩ видове несмъртоноснооръжие, вече е познат и на българските полицаи. Тейзър беше демонстриран пред медиите като беше подчертано, че няма технически основания полицейският електропреносен пистолет TASER X 26 да причиня смърт. Тейзърът беше показан на 12-та международна изложба за охрана, сигурност и безопасност преди две години. Заинтересованите се запознаха с последното поколение на електрошоковия пистолет Х 26С. Тейзърът беше демонстриран в полицейската академия в София по време на двудневен курс за обучение на служители на МВР за работа с електрошокови прибори. Неговата употреба в България е сведена до борба срещу тероризма, бандитизма, безредици в затворите и разпръскване на демонстрации. Опитът досега показва, че само при вида си оръжието респектира и при използването му са намалели огнестрелните наранявания при полицейските акции. Първоначално от МВР са поръчали 20 броя Х 26 С от представителя на тейзър за България, фирмата “ ISD България” ООД. Фирмата е избрана чрез обществена поръчка. Тейзър влезе на въоръжение и при полицаите и при българските рейнджъри Пистолетът разтърсва с ток, но със слаб ампераж. Вносителите са категорични, че е ако е имало смъртни случаи при използването на тейзър, то те не са били причинени от самото оръжение, а от други фактори. В действителност амперажът на електрически ток, който има оръжието е по-нисък от дефибрилаторите на отделенията за спешна медицинска помощ за активизиране на сърдечния ритъм. От медицинска гледна точка при електрошок сърцето може да спре при положение, че човекът има проблеми със сърцето или има специфични здравни проблеми. По време на демонстрациите у нас доброволец призна, че е изпробвал действието му върху себе си, осъзнавал е всичко, което се случва, но не е можел да контролира мускулите си. При поразяване с тейзър противникът пада на земята за 0,25 сек. Пистолетът винаги трябва да се насочва към гърдите или към гърба на противника, твърдят запознати. Моделът Х 26 С е предназначен и за свободна употреба от граждани срещу занижена цена от около 1000 долара. Много малко охранителни фирми у нас могат да си позволят да го притежават, защото тейзър е много скъп. Тейзър е ефикасен, но срещу него намериха решение. Американската G2 Consulting заяви, че е създала тъкан, която защитава от стреличките на тейзър, а електрическият заряд не причинява никакво въздействие върху човека.

Любомир Бояджиев, Мануела Манлихерова
rfi.bg
____________________

Полицейским разрешили стрелять в детей
Английской полиции разрешили использовать парализующие пистолеты «Тасер» против детей. Смягчение правил по использованию этого оружия произошло не смотря на предупреждения врачей о том, что «Тасер» может спровоцировать у ребенка сердечный приступ.
Раньше «Тасеры», «стреляющие» электрическим разрядом в 50 тысяч вольт, использовались только специально обученными полицейскими как «несмертельная» альтернатива огнестрельному оружию.
Теперь это новое оружие будет использовано против всех потенциально опасных преступников, даже если они не вооружены.
Использование «Тасеров» против детей и несовершеннолетних вызвало много споров. Риск смертельного исхода от попадания из такого оружия классифицируется медиками как «низкий». Однако многие медицинские организации настаивают на том, что влияние «Тасера» на детский организм все еще не изучено.
Принцип работы «Тасера» таков: он выстреливает в кожу металлическими крючочками и передает через них электрический разряд, предназначенный обездвижить мишень на достаточно долгое время, пишет DailyMail.
Вооруженные «неогнестрельным» оружием полицейские пройдут специальные курсы, обучаясь правильному использованию «Тасеров». Все инциденты, в которых они будут участвовать, будут освещаться на протяжении года.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.