Армейски вариант на SpyRobot 6x6  

18 юни, 2008

Отново имам повод да започна с любимата си тема – видеоигрите. Причината се заключава във факта, че за да видите някое от т.нар. Unmanned Ground Vehicles (безпилотни наземни машини) в действие, имате, общо взето, избор между две опции. Едната e да се разходите до произволна „гореща” военна зона (като Ирак или Афганистан). Другата – да поиграете някое актуално гейм-заглавие като например Tom Clancy’s Ghost Recon: Advanced Warfighter или Frontlines: Fuels of War.
Безпилотният
Днес нашето съвремие е белязано от една странна идея – за т.нар. „хуманна война”. Разбира се, подобен израз си е чиста проба оксиморон, но въпреки това от гледна точка на военните в тази концепция се съдържа и солидна доза рационализъм: в крайна сметка колкото по-малко войници загинат в битка, толкова повече ще могат да бъдат хвърлени в следващото сражение. В този ред на мисли трябва да споменем един от последните „писъци” на модата в сферата на военната технология – разработването и усилените полеви тестове на различни безпилотни роботизирани апарати, които могат да заменят или да подпомогнат хората в реална бойна ситуация. Един от най-новите и интересни подобни проекти е дело на швейцарската компания MicroSwiss. Неговото име е SpyRobot 6x6.

Цивилният вариант
За пръв път MicroSwiss предизвиква интереса на представителите на американската армия по време на едно от най-големите европейски изложения за роботизирана техника ELROB, проведено през 2006 г. На него компанията участва с уникален прототип – SpyRobot 4WD. От наименованието става ясно, че говорим за машина, снабдена с четири задвижващи колела, всяко от които с доста необичайна конструкция. По външния им периметър са разположени специфични „лопатки”, заради които въпросните „гуми” на машината приличат донякъде на воденични колела. Тъй като тези „удължения” са еластични, с тяхна помощ SpyRobot с лекота се придвижва както през пресечени местности, така и през висока трева и кал. Освен това с тяхна помощ машината безпроблемно преодолява различни препятствия – например стълби, или се изкачва по наклон до 45 градуса.
Теглото на този прототип е съвсем скромно – около 5 килограма. Максималната скорост, която може да развие той, е едва 10 километра в час, а обхватът на радиоуправлението му е 400 метра. Въпреки това той демонстрира редица предимства. Освен че е с висока проходимост, SpyRobot е изключително издръжлив – може да оцелее след падане от 8.5–10 метра височина, а освен това може да се движи „и по гръб, и по корем”. При това той разполага с вградена в корпуса миникамера и мощни фарове.

Армейската версия
След като веднъж привлича вниманието на представителите на щатската армия, MicroSwiss е наета да разработи усъвършенствана версия на SpyRobot, подходяща за нуждите на различни пехотни операции. Резултатът е споменатият 6х6 модел. Подобренията, които той включва спрямо базовия прототип, са много и значими. На първо място инженерите от MicroSwiss са добавили още един чифт двигателни колела, с което са подобрили едновременно стабилността и маневреността на SpyRobot. Благодарение на това 6х6 моделът може да носи много по-солиден полезен товар – до 4 пъти собственото си тегло. В същото време габаритите на машината не са нараснали особено и тя спокойно може да се пренася от оператора си „на гръб”.
Тези качества на SpyRobot го правят изключително полезен в бойна обстановка и предполагат множество варианти за гъвкавото му използване в подкрепа на различни военни операции. Така например той може да се използва за дистанционен оглед на минни полета или самоделни взривни устройства, за стрелба „от засада” или за привличане на огъня. MicroSwiss дори възнамеряват да „научат” машината си на самостоятелност – т.е. тя да може да оперира до известна степен независимо от оператора си. Например, ако, да речем, той падне в боя или бъде сериозно ранен, тя да може да се прибира сама в базата. Целесъобразността преди всичко – все пак става дума за скъпа бойна техника.
Интересно е и друго – тъй като 6х6 е наследил всички положителни черти на оригиналния SpyRobot, той е изключително устойчив и издържа на падане от сравнително голяма височина. Това предполага още един много любопитен метод за използването му – особено от различни тактически формирования за борба с терористи или специални части. Представете си ситуация със заложници, които са държани в затворено помещение. В този случай някой от командосите, щурмуващи стаята, може просто да хвърли армейския модел през прозореца в помещението, където машинката спокойно да продължи да работи, да разпръсне сълзотворен газ и да започне незабавно да предава телеметрични данни за обстановката.

Оцелей днес, за да се сражаваш и утре
Разбира се, SpyRobot е само един (но далеч не изолиран) пример за приложение на т. нар. UGV в реална бойна обстановка. В най-близко бъдеще подобни устройства ще навлизат все по-широко в сферата на бойното въоръжение и с времето вероятно ще станат неизменна част от стандартното армейско (а почти сигурно и полицейско) оборудване. В крайна сметка болшинството съвременни сражения са от типа „градска война”, характерни най-вече с високите загуби на човешка сила. А в подобни условия уреди като SpyRobot и неговите “събратя” могат да спасят живота на много войници.

Още армейски изобретения от бъдещето
SpyRobot, колкото и удивителен да изглежда, далеч не е единственият пример за изобретателността на швейцарците. В продуктовия каталог на компанията влизат още уреди като Giraffe (“Жираф”) – камера, монтирана върху триножник със специално удължение, с чиято помощ може да се прави оглед на недостъпно високи позиции (да речем прозорците на втория или третия етаж на сграда). Друга възможност е тя да послужи вместо „очи” за бойни групи, охраняващи дадена територия.

Друго любопитно изобретение с марката MicroSwiss е т. нар. GunCam – комбинация от дисплей и миникамера, която може да се закрепи върху дулото на пистолет или автомат. С нейна помощ може да се стреля иззад ъгли.

Claymore Camera System е друг вид миникамера, предназначена за монтиране към стандартна противопехотна мина. Тя предава постоянно изображение към оператор/наблюдател и по този начин той може да взриви мината дистанционно – когато покрай нея премине враг или конкретен обект (ясно е, че всяка друга стандартна мина не би могла да се задейства така избирателно – преминало край нея животно например със сигурност ще я активира).

Без съмнение „върхът” в линията разнообразни „бойни” камери на MicroSwiss е Short Range Throwing Camera. Както намеква името й, тя представлява миникамера, оформена като малка гумена топка. Тя може да бъде запратена в дадено помещение, след което автоматично се самостабилизира и започва да предава панорамна картина от опасната зона.

Драгомир Дончев, hicomm.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.