Получихме и осмия транспортен "Кугър"  

13 юни, 2008

Точно в 11,40 часа вчера в авиобаза "Крумово" кацна осмият поред "Кугар" (с бордови номер 708), така както е по договора с френската фирма "Юрокоптер". С него конфигурацията "транспортни вертолети" от типа AS 532 AL е изпълнена. Следващите четири вертолета, които ще пристигнат, са специализирани за задачите по търсене и спасяване. Те са също "Кугар", но ще бъдат с допълнително оборудване. Деветият поред се очаква да пристигне през септември т.г. През пролетта на 2009 година трябва да завърши доставката и на останалите три вертолета и те да станат общо 12.
Смесеният френско-български екипаж, прелетял от Франция, през Италия и Гърция, беше посрещнат от командира на авиобазата бригаден генерал Стефан Петров и помощник-началника на щаба на ВВС по подготовката полковник Марин Начев. По план се изпълнява последен изпитателен полет и след него се подписва протокола за приемане на вертолета.Договорът ни с "Юрокоптер" преминава до момента без никакви проблеми. Без проблеми върви и подготовката на летателния състав на "Кугар", като общо на този тип вертолети от получаването им досега са пролетени над 2200 часа, заяви бригаден генерал Стефан Петров.
През тези дни, отбеляза още командирът на 24-а авиобаза, изпълняваме регулярна летателна дейност съгласно годишния план-график и през втората половина на месеца ще започнем подготовката за полети с прибори за нощно виждане, много важна, сложна и специфична задача, която до момента в българските ВВС не е изпълнявана. Вече са преминати теоретичните и практичните занятия и предстои финалната фаза на наземната подготовка, след което ще започнат полетите с прибори за нощно виждане.
Авиобазата е с нов щат от 1 юни т.г. Премина голям обем от дейности във връзка с назначаването на нови военнослужещи, усвояването на новите функционални задължения, отдаването на годишни заповеди и т.н. В същото време летаталната дейност не е спирана с всички екипажи от авиобазата на всички типове вертолети. Досега задачите за периода, който приключва до края на юни, са изпълнени на 80 процента. Остават довършителни задачи, подчерта бригаден генерал Петров, след които ще започне вторият период на учебната година.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.