Бивш генерал от КГБ разказва как в СССР пазели да не гръмнат някой световен лидер  

06 юни, 2008

Куриозни случки около охраната на световни лидери като Рейгън, Буш, Кастро, Арафат и Горбачов разказа пред в.“Комсомолская правда“ бившият генерал от Девето управление на КГБ Валерий Величко. Звеното било създадено при Юрий Андропов със специалната задача да пази да не бъде извършено покушение срещу управляващи и ВИП гости.
По време на едно от посещенията на Джордж Буш-старши в Москва например снайперистите съзрели на балкона на съседен дом мъж, който надничал зад щорите с датчик в ръка. Светкавично бойците намерили апартамента, нахлули вътре, но открили не терорист, а обикновен гражданин, който си сменял тв каналите. Бившият офицер от КГБ признава също, че покрай Раиса Горбачова, която често водела съпруга си на спектакли, намразил Болшой театър. Преди всяко посещение на президентската двойка той скривал един патрон някъде в сградата на театъра и ако хората му не го намерят, значи не са си свършили работата.
По време на визита в САЩ домакините предложили на Никита Хрушчов кадилак. След като приключили преговорите, той се настанил в колата и цветисто заразказвал на министрите си „какви глупаци са американците и как ще ги сложи на малкия си пръст“. В колата обаче имало скрит микрофон. Оттогава, за да не издават държавни тайни, руските лидери се возят само в свои коли в чужбина, колкото и скъпо да струва транспортирането им, твърди Величко.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.