Съдят щатски морски пехотинец заради български "Калашник"  

02 юни, 2008

Сержант от американската морска пехота е заплашен с федерален съд в родината си, след като си донесъл от Ирак като трофей автомат „Калашников”, но не го е регистрирал, съобщава електронното издание на „Сан Франциско Кроникъл”, позовавайки се на Асошиейтед прес.

За днес беше насрочено делото за нерегистрирано оръжие срещу сержант Леонардо Сан Хуан. Срещу 31-годишния военен е постъпило обвинение в районния съд в Сан Диего за това, че преди две години, след края на мисията му в Ирак, си е донесъл автомат АК-47. „Това е военен трофей”, обясни адвокатаът на Сан Хуан – Джоузеф Лоу, и добави: „Това не е като да излезеш навън, да извършиш престъпление, да стреляш с това оръжие или да имаш патрони за него”. Дебора Хартман, говорителка на районния прокурор, отказа коментар по случая. Роденият в Ел Пасо, Тексас, сержант Сан Хуан пледира невинен. Ако обаче бъде признат за виновен, той ще бъде осъден на три години затвор и ще бъде освободен от морската пехота на САЩ.

По американските военни закони армейските трофеи не са незаконни, но прибирането им в Америка трябва задължително да бъде санкционирано от Централното командване, което е отговорно за операциите в Ирак и Афганистан. „Калашник”-ът на сержант Сан Хуан бил намерен в пластмасова кофа в гаража на къщата на военния. По-късно агенти на Бюрото за контрол на оръжия и експлозиви установили, че автоматът е произведен в България и бил доставен за Иракската национална гвардия.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.