Микровълнови оръдия влизат в бой  

25 май, 2005

Електромагнитните импулси вадят от строя техниката, но щадят хората

За електромагнитните оръжия е ставало дума и преди. Този път обаче новините не идват от изпитателните лаборатории, а почти от бойното поле. Оказва се, че още през септември 2005 г. американският контингент в Ирак ще получи принципно нов вид оръжие - микровълново оръдие. Установката, получила наименованието "Шериф", вече се монтира на бойните машини. "Шериф" е предназначен за разпръскване на големи групи хора в градски условия, а така също за защита на важни обекти от проникването в тях на терористични групи. И макар че по предназначението си повече прилича на полицейско оръжие, военните заявяват, че ерата на микровълновото оръжие вече започва.
Като хиляди мълнии
В началото на 50-те години по време на американски височинен ядрен взрив осветлението на Хавайските острови изгасва. Автоматиката, контролираща включването и изключването на лампите, се оказва изведена от строя от мощния електромагнитен импулс, излъчен от ядрения взрив. Така, съвсем случайно става откриването на микровълновото оръжие. Очевидно е дошло време то да бъде използвано.
Микровълнов импулс може да бъде получен и в резултат на обикновен взрив. За целта се използва индуктивна бобина, сърцевината на която е запълнена с взривно вещество. В резултат на детонацията от взрива в намотките на бобината възниква късо съединение и за по-малко от секунда амплитудните значения на тока достигат десетки милиони ампери. Този електромагнитен импулс се изхвърля в околното пространство чрез специален блок кондензатори, при което енергията нараства до десетки милиони джаула. Полученият електромагнитен разряд може да бъде сравнен с мълния, но с доста по-малка сила на тока.
Електронният пълнеж на съвременната апаратура е изключително чувствителен към микровълновото излъчване. В зависимост от далечината на облъчването и неговата мощност работата на електронните системи може да бъде блокирана, повредена и дори напълно прекратена. Микровълновото излъчване изгаря пътищата на микросхемите, релетата и други елементи. Прониква през антените, датчиците, кабелите и се разпространява в апаратурата, повреждайки електронните компоненти. При това няма значение дали апаратурата е включена или не. А откриването на повредите в сложните системи може да отнеме дни, а дори и седмици.
Зоново поражение
Друга важна подробност е, че микровълновото оръжие не изисква точно прицелване. То въздейства зонално и поразява едновременно цели групи цели. Зоната на поражение зависи преди всичко от диаграмата на насоченост на излъчващата антена, от честотата на импулса и от далечината до целите.
Специалистите смятат, че в най-скоро време могат бъдат създадени (някои твърдят, че вече съществуват) авиационни боеприпаси, основани на принципа на взривния генератор на електромагнитен поток. Вероятно това ще бъдат тежки авиационни бомби - до 1 тон, специално предназначени за извеждане от строя на наземни зенитно-ракетни комплекси (ЗРК). Руснаците, например, отчитат, че една такава бомба е достатъчна, за да изведе от строя известния ЗРК С-300, който се разполага обикновено на площ от 120 - 130 дка. Физическите разрушения от взрива ще бъдат незначителни за разсредоточените елементи на комплекса, но електромагнитният импулс може да го направи неизползваем. При това няма да се налага точно прицелване. Достатъчна е крилата ракета, насочена по приблизително разузнат район или ракета "въздух-земя", изстреляна от самолет по приблизителните координати на откритата цел. По същия начин могат да бъдат поразявани свързочни възли и центрове за управление, в това число и ако са скрити под земята.
В интерес на тактическите задачи
Въпреки засекретеността на разработките вече е известно, че в научноизследователската лаборатория на ВВС на САЩ, разположена в авиобазата Киртленд, щата Ню Мексико, са разработени микровълнови излъчватели с мощност 1 гигават и 20 гигавата. Първият тежи само 20 кг, а вторият 180. Очевидно, техника с такива габарити може да бъде използвана на бойното поле за тактически настъпателни или отбранителни цели. През април 2001 г. в авиобазата са проведени реални изпитания на микровълново оръжие. От разстояние неколкостотин метра електромагнитен лъч е насочен към движещ се камион. Електронната система на запалването на автомобила излиза от строя и той спира.
С помощта на микровълновото оръжие може да бъде решен и проблемът със защитата на бойната техника от високоточните ракети. Напоследък средствата за защита на самолетите от насочваните с лазер или оптично съвременни ракети са неефективни. Смята се, че микровълновото оръжие може да реши този проблем. Щом системата за предупреждение подаде информация за приближаваща се ракета, в направлението й се излъчва енергиен поток с голяма мощност. Тъй като той има формата на конус, може да се използва по групови цели и не се налага точно прицелване. Под въздействие на енергийния поток електрониката, с която е наситена системата за насочване на ракетата, излиза от строя и тя не попада в целта си. По същия начин могат да бъдат защитени от високоточните оръжия танкове, кораби и други различни по характер обекти.
В интерес на противоракетната отбрана
Като средство за борба с ракетите микровълновото оръжие има големи перспективи. Мощни наземни излъчватели могат да бъдат поставени на ракетоопасните направления в качеството си на един от основните компоненти на националната противоракетна отбрана (ПРО). Знаменитите "маневриращи с висока скорост" бойни глави, с които напоследък Русия се хвали, че могат да преодолеят всякаква ПРО, просто ще спрат да маневрират, ако бъдат поразени от мощен микровълнов импулс. И ако все пак долетят до района на целта си, надали ще се взривят, защото електронните им взриватели ще бъдат повредени.
Противоракетни микровълнови генератори могат да бъдат монтирани на тежки безпилотни летателни апарати, способни продължително време да патрулират на големи височини; на скоростни самолети прехващачи, базирани на близки до районите на стратегическите ракети летища; на тежките транспортни самолети от типа на "Боинг-747"; на съвременните дирижабли, които могат да се намират в постоянна точка на височина до 50 км в продължение на месеци. Всички тези носители на микровълновото оръжие с голяма мощност ще поразяват стратегическите ракети в началния етап на полета им, като извеждат от строя системите им за управление, астронавигация и останалата електроника.
Микровълнови плашила
През октомври 2001 г. в авиобазата Киртленд американците изпитват микровълновото оръжие върху група доброволци. Ефектът е потресаващ. Лъчите с дължина на вълната 3 мм проникват в тялото на човека само на 0,3 - 0,4 мм. Мигновено обаче молекулите на водата и кръвта в подкожния слой завират. Болката, която изпитва човек, е изключително силна. Повърхността на кожата се нагрява до 45 - 50 градуса, което превишава болевия праг на човека. В такова състояние се появява само едно желание - колкото се може по скоро да се избяга от зоната на излъчването. Щом човекът излезе извън границите на лъча, болката спира. Повреди или изгаряния по кожата не остават.
На този принцип действа микровълновото оръдие "Шериф". Известно е, че като излъчвател се използва параболична антена от типа на спътниковите с диаметър около два метра. Дължината на вълната е 3 мм. Далечината на действие - около 1000 метра.
Необходимостта от такова оръжие Пентагонът почувства по време на миротворческата операция в Сомалия през 1992 - 1993 г. Тогава им се наложи да се сблъскват с големи тълпи невъоръжени, но силно агресивни хора. Прикривайки се зад тълпата, терористите нападаха американските войници, при което загиваха и множество цивилни. Сега в Ирак често се случват подобни ситуации.
Първоначално американците планираха да вземат на въоръжение микровълновото оръдие през 2009 г. Очевидно обстановката сега налага, а възможностите позволяват това да стане четири години по-рано. В източниците се посочва, че разработването на оръдието струва около 40 млн. долара. След като бъде изпробвано на улиците на иракските градове, с микровълновото оръжие ще бъдат оборудвани и корабите от ВМС на САЩ. То ще бъде използвано за недопускане приближаването на непознати катери и лодки и по този начин ще бъде избегнат случаят с разрушителя "Коул", който беше взривен в йеменското пристанище Аден от лодка, натоварена с неколкостотин килограма взрив.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.