Правото на оръжие е свещено  

13 май, 2005

Конституционното право на американците да притежават оръжие е също толкова важно, колкото и правото им на свобода на словото и на вероизповеданието, заяви държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс. В интервю за Лари Кинг по Си Ен Ен тя заяви, че е стигнала до този извод от личен опит.


Тя разказа как баща й, черен проповедник, и приятелите му са се въоръжили, за да защитят черната общност в Бирмингам, Алабама, срещу белите расисти през 1962 и 1963 г. Тя добави, че според нея, ако местните власти са били задължени да регистрират оръжията, баща й и другите чернокожи едва ли биха могли да се защитят.

Бирмингам, където Райс е родена през 1954 г., е бил огнище на расово напрежение. 4-ма чернокожи са убити при експлозия на бомба в църква в града през 1963 година, в разгара на борбата за граждански права.

"Трябва да сме много внимателни, когато започваме да ограничаваме правата, които отците основатели са смятали за много важни", каза тя. Според нея отците основатели са разбирали, че може да има обстоятелства, каквито е изпитал баща й в Бирмингам, Алабама, "когато полицията няма да те защити".

в. Монитор
Брой: 2210, Петък, 13 Май 2005

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.