В България има оръжия за масово поразяване  

17 май, 2005

Немска шега побърка властта
Наши генерали правят извънредни заседания за хумореската


София има оръжие за масово поразяване, гръмна сп. "Шпигел"

Немска шега вдигна на крак държавата. Спецслужбите и Генералният щаб у нас цял ден се занимаваха с една хумореска.

В България има оръжия за масово поразяване, гръмна интернет изданието на авторитетното германско списание "Шпигел". И разтресе България с информацията: "Руското разузнаване има данни, че от известно време оръжия за масово поразяване има в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България. Президентът Путин заплаши петте държави със сериозни последици". Новината светкавично бе разпространена от световните агенции. Минути по-късно генерали от МВР и Генщаба започнаха да правят специални съвещания и един през друг да отричат твърденията на "Шпигел Онлайн".

Не е възможно у нас да има оръжия за масово поразяване. При толкова много международни системи за контрол няма как това да стане, обясняваше цял ден шефът на Национална служба "Сигурност" ген. Иван Чобанов.

Заради големия интерес от страна на медиите той отправи официално запитване до Генщаба по повод публикацията. Не е възможно в страната ни да има оръжие за масово поразяване, отговори шефът на дирекция "Международно сътрудничество" към военно министерство Йордан Божилов. Той заяви, че има международни спогодби и конвенции, които изрично забраняват поддържането на такива оръжия у нас. България е една от страните, която е парафирала забраните за притежание и разпространение на биологическо и химическо оръжие. Освен това като членове на алианса сме длъжни да се съобразяваме с натовските правила, забраняващи разпространението на тези оръжия, обясни Прелезов, цитирайки думите на Божилов.

Освен на руското разузнаване "Шпигел" се позовава и на американските сили в Ирак. Според тях от Ирак са били изнесени оръжия за масово унищожение. Подозренията се базирали на открити от британско-американски патрул пресни следи от гуми на тежки камиони. Все още обаче не било ясно какви са били машините. Като член на многонационалната коалиция в Ирак е абсурдно да се твърди, че притежаваме такова оръжие, срещу което се бори мироопазващата мисия там.

Докато светът тиражираше новината, а у нас всички я опровергаваха, никой не забеляза, че информацията в "Шпигел Онлайн" е поместена в хумористичната притурка на изданието. За да е ясна шегата, президентът Путин бе споменат като Александър Путин. Чак в ранния следобед "Дойче веле" разкри хумореската на немското списание.

Зорница Живкова
Александра Златинова
в. Стандарт
Вторник, 17 Май 2005

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ В България има оръжия за масово поразяване

  • Анонимен
    06 юни, 2005 13:11  

    Има и военните знаят за него, защото още Тодор Живков го е скрил някъде в България...

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.