US-компания произвежда лазерни оръжия  

18 януари, 2007

Американският военнопромишлен концерн "Нортоп Гръмман" откри първата фабрика за производството на лазерни оръжия. Компанията ще произведе три лазера, всеки с мощност от 100 киловата, както и други засекретени проекти на американските военни.
"Интересът към новия вид оръжия се покачва чувствително. Новата фабрика ще ни позволи да сме готови за момента, когато поръчките за новата технология се увеличат", коментира мениджърът на "Нортоп Гръмман" - Майк Маквей. Целта на компанията е до 2008 г. да създаде лазер с мощност 100 киловата, който да бъде демонстриран на военните. Той отказа да съобщи повече подробности за производството във фабриката в Редондо Бийч, щата Калифорния.
Според експертите подобно лазерно оръжие може да бъде използвано от противовъздушната отбрана за прихващането и унищожаването на ракети въздух-земя. Производителите на новата технология твърдят, че подобна ПВО-защита струва едва една четвърт от тази на досега известните системи.
Американското министерство на отбраната разработва употребата на лазерни оръжия от три десетилетия. Освен "Нортоп Гръмман" с подобни проекти бяха натоварени другите военнопромишлени концерни "Локхийд Мартин", "Райтън" и "Боинг". Досега лазерната технология се използва от военните за прецизиране на снаряди, пускани върху цели от голямо разстояние.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.