Министерството на отбраната прекрати договора с "Елбит системс"  

31 януари, 2007

Министерството на отбраната прекратява договора с "Елбит системс" за ремонт и модернизация на хеликоптерите МИ-24 и МИ-17.
До тази стъпка се стигна след два кръга неуспешни преговори за прекратяване на договора по взаимно съгласие при приемливи условия за двете страни и след решения на Министерски съвет, се посочва в съобщение Министерството на отбраната /МО/.
Договорът с "Елбит системс" бе подписан на 2 декември 2005 година след оспорвана процедура и след две решения на Върховния административен съд. Според графика за доставки един Ми-24 с възстановена летателна годност и удължен технически ресурс и два модернизирани вертолета Ми-17 трябваше да бъдат готови през 2006 година.
До този момент ремонтирани и модернизирани хеликоптери няма, посочват от МО.
За Министерството на отбраната ремонтът и модернизацията на хеликоптерите е изключително важен проект, тъй като е свързан с изграждането на способности на Българската армия, необходими на страната ни като член на НАТО, се допълва в съобщението.
Министерството на отбраната е поискало връщане на авансово платените суми от близо 12 млн. евро и да бъде изплатена неустойка за неизпълнение на договора в размер на близо 3 млн. евро. "Елбит системс" спечели изпълнението на проекта на 20 декември 2004 година в конкуренция с френската "Сажем", британската "БАЕ системс" и израелската ИАИ. През март 2005 година процедурата беше спряна от тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров в качеството му на възложител заради "непостигане на първоначално обявените критерии". От "Елбит" обжалваха и в края на ноември петчленен състав на ВАС остави в сила решението от 17 октомври 2005 година на тричленен състав на съда, с което беше отменено решението на министъра на отбраната за прекратяване на процедурата.
След като "Елбит системс" спечели в съда срещу Министерството на отбраната, на 2 декември 2005 година беше сключен договор, според който за три години компанията трябваше да ремонтира и модернизира общо 18 щурмови и транспортни вертолета Ми-24 и Ми-17 на българските ВВС. Стойността на сделката е за над 57 милиона евро. Първият модернизиран вертолет се очакваше през лятото на 2006 година, за да отговори България на ангажиментите си към НАТО, както посочи тогава министър Веселин Близнаков. Офсетната програма към сделката беше 300 процента - над 170 милиона евро, в проекта се предвиждаше участие на клона на ТЕРЕМ-"Летец" в София с поръчка за повече от 20 милиона лева.
Поради забавяне на изпълнението на договора министърът на отбраната Веселин Близнаков неколкократно подчерта, че не е голям оптимист за изпълнението му, а в последните месеци говореше пред медиите и за възможното му прекратяване. Разговори с израелската компания в тази посока се водеха още преди Нова година.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.