Пентагонът демонстрира ново лъчево оръжие  

26 януари, 2007

Пентагонът демонстрира публично електронно лъчево оръжие, което отблъсква атаки на противника и разгонва враждебни тълпи, предаде Би Би Си. Новото оръжие, наречено "Безшумният страж" (Silent Guardian), проектира невидим лъч с висока енергия. Лъчът не причинява вреда на организма, но създава усещане за рязко загряване на тялото. Системата използва милиметрови вълни, които проникват в кожата на дълбочина само 0,4 мм и не предизвикат истинско изгаряне. Далекобойността на оръжието е 500 метра. Това е почти 17 пъти по-голяма дистанция от използваните досега несмъртоносни оръжия като гумените куршуми и др.

Вълните преминават през облеклото, но не и през по-дебели препятствия, например стени. При досег с кожата, те повишават температурата й до 50 градуса по Целзий. Очаква се новото оръжие да бъде взето на въоръжение в американската армия след около три години. Засега прототипът му е монтиран на военен джип.

Според военното ръководство на армията на САЩ подобни оръжейни системи са безвредни, но могат да се окажат незаменими в много ситуации. Засега се създаването на подобни преносими оръжия все още е в експериментален стадий.

Американската армия разработва различни оръжия за временно елиминиране на противника. Използваните от полицията сълзотворни гранати не са подходящи за военни условия, тъй като е възможно да се възпламенят сравнително лесно. Поради това, армията се опитва да създаде различни звукови, енергийни и лазерни оръжия.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.