Часовникът на Страшния съд е на 5 минути от Армагедон  

20 януари, 2007

Таймерът беше създаден през 1947 г. от Бюлетина на ядрените специалисти, за да отчита опасностите, създавани от атомното оръжие

Стрелките на часовника на Страшния съд, отмерващ алегорично времето до края на света, бяха преместени за пръв път от 2002 г. и вече са само на 5 минути от полунощ, съобщиха информационните агенции. Часовникът беше създаден през 1947 г. от Бюлетина на ядрените специалисти, за да отчита опасностите, създавани от атомното оръжие. В официалното съобщение, съпътстващо преместването на стрелките, се посочва, че светът се намира "на прага на втора ядрена ера". Като нейни признаци учените посочват първия ядрен тест на Северна Корея, ядрените амбиции на Иран, американските "флиртове" с атомни бункероразбиващи бомби, наличието на общо 26 000 американски и руски ядрени заряда и недостатъчната сигурност при опазването на ядрените материали.
За пръв път обаче като потенциална заплаха за света се посочват и промените в климата, причинени от човешката дейност, изтъква Ройтерс. "Глобалното затопляне представлява сериозна заплаха за човешката цивилизация, по-голяма от която са само ядрените оръжия", казват пазителите на часовника. "Ако правителствата и обществата не предприемат необходимите действия, за да извадят от употреба ядрените оръжия и да предотвратят промените в климата, опасностите ще се увеличават", заяви физикът Стивън Хокинг от университета в Кембридж, член на борда на бюлетина.
Астрофизикът Мартин Рийс добави, че въпреки края на противопоставянето на двете ядрени суперсили по време на студената война светът е по-близо от всякога до употребата на ядрено оръжие в локални войни или от терористи в градска среда. "Глобалното село ще има своите селски идиоти." Според физика Лорънс Краус, ако човечеството не застане на пътя на глобалното затопляне към 2100 г., Земята съвсем бегло ще прилича на планетата днес.
Часовникът на Страшния съд е бил преместван 18 пъти за 60-те години от създаването си до днес. Най-близо до катастрофата – на само 2 минути, стрелките му за поставени през 1953 г., когато САЩ и СССР тестват водородни бомби. През 1984 г. той е на 3 минути от Армагедон след краха на съветско-американските преговори за ядрено разоръжаване. Краят на студената война през 1991 г. пък връща стрелките на цели 17 минути от полунощ.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.