103 фирми с лиценз за търговия с оръжие  

19 януари, 2007

Парламентът прие нов закон за експорт на оръжие и стоки с двойна употреба

103 лиценза за търговия с оръжие и с технологии с възможна двойна употреба е издал Междуведомственият съвет по въпросите на военната промишленост и мобилизационната готовност. Само две фирми са получили отказ, защото не са предоставили поисканата допълнително информация. Съветът е разгледал 7 заявления през 2004 г., 86 през 2005 г. и 9 през 2006 г. България изнася военна продукция за 120 млн. евро годишно, а вносът е за 90 млн. евро, се посочва в доклада, одобрен от правителството вчера.

До 500 000 лв. могат да стигнат глобите за търговци на специзделия, предвижда новият Закон за експортния контрол на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба, който бе окончателно в парламента вчера. Според досегашния закон глобите за физически лица стигаха до 50 000 лв., а за фирми нарушителки се предвиждаше санкция в двоен размер на сделката.

Новият закон облекчава брокерите в спецбизнеса. Досегашният режим на лицензиране на посредниците ще бъде заменен от обикновена регистрация. Междуведомственият съвет ще издава лицензите за търговия и регистрациите за брокерска дейност. И двата типа документи ще са с валидност 3 години.

Отделно за всяка конкретна сделка е необходимо нарочно разрешение. То се издава от Междуведомствената комисия. За позволението ще са достатъчни 2/3 от гласовете в комисията, решиха депутатите. Досега се изискваше консенсус. В комисията има двама представители на представители на министерството на икономиката, един на МВР, един - на МВнР и двама на МО.

Издадените до момента лицензи за посредници се прекратяват с влизането на закона в сила, прие още парламентът. Брокерите ще имат 3 месеца на разположение да подадат заявления за регистрация. Заварените лицензи за търговия обаче ще бъдат валидни до изтичане на срока им.

Всички фирми, одобрени за оръжеен бизнес, ще бъдат вписани в публичен регистър.

СТАТИСТИКА
Съветът е издал 17 пълни и 35 ограничени лиценза за търговия с оръжие; 1 пълен и 18 ограничени лиценза за износ на стоки и технологии с възможна двойна употреба; един лиценз за транспортиране на оръжие; 31 лиценза за посреднически бизнес с оръжия и стоки с двойно предназначение.
Веселина Гарчева
sega

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.