Италианците ще могат да стрелят по обирджии  

28 януари, 2006

Италианският парламент прие във вторник закон, който позволява на гражданите да стрелят по обирджии, за да се отбраняват, предаде Ройтерс. Нормативният акт предизвика критики от опозицията и граждански организации, според които той ще окуражи гражданите да търсят саморазправа.

Законът дава право на гражданите да използват огнестрелно и хладно оръжие в домовете или по работните си места, за да запазят живота си или този на близките си, когато станат жертва на обир, обяснява Ройтерс. Промяната беше предложена от популистката партия Северна лига на Умберто Боси, която периодично настоява за твърди мерки срещу престъпниците. Миналото лято федералистите например представиха проектозакон за кастриране на изнасилвачите.

Сега престъпниците ще трябва да се страхуват повече, докато порядъчните хора ще имат по-малко проблеми, заяви след приемането на закона министърът на правосъдието Роберто Кастели, член на Северната лига.

До спорния закон се стигна след серията брутални обири в Италия, при които няколко охранители на магазини бяха обвинени, че са превишили правата си и са предизвикали смъртта на бандитите, посочва Ройтерс. Според досегашното законодателство употребата на оръжие бе позволена само ако има "риск от агресия" срещу жертвите, една твърде хлъзгава юридическа формулировка, която често беше използвана от нападателите.

Не всички парламентарни сили обаче споделят основанията на Северната лига. Според лявоцентристката опозиция, която гласува против, новата регулация оставя правораздаването в ръцете на гражданите, което е твърде опасно. Резултатът от тази мярка ще бъде в крайна сметка по-голям риск за сигурността на хората, каза Паоло Ченто от опозиционната Зелена партия. Би Би Си предаде, че срещу закона са се обявили и група криминални адвокати.

Законът е последният от серията нормативни промени, които коалиционното правителство на премиера Силвио Берлускони лансира в последните месеци преди общите избори, насрочени за 9 април.

В широката коалиция, наречена "Дом на свободите", влизат партиите "Форца Италия" на Берлускони, Националният съюз, Северната лига и Съюзът на демократите от центъра.

Миналия юни популистите от Северната лига породиха оживени обществени дебати със законопроекта си за кастриране на изнасилвачите, припомня Би Би Си. Формацията, известна с антиимигрантските си инициативи, настоя за химическа или хирургическа намеса в случаи, при които сексуални престъпници представляват опасност за обществената сигурност.

Заради протестите на правозащитници и граждански организации обаче проектозаконът не мина през парламента.


В България няма политическа воля това скоро да стане, въпреки че нашата частна собственост е "неприкосновена" само по Конституция, защото и политиците и престъпниците се страхуват от въоръжените граждани. Сега у нас благодарение на "правозащитни" организации правата на обирджиите (например циганите) са много по-големи отколкото на законосъобразните граждани.

Човек с оръжие, това е свободен гражданин, а човек без оръжие е поданник. Бенджамин Франклин

Най-лошата грешка, която бихме могли да допуснем, е да позволим на покорените раси да притежават оръжие. Историята учи, че всички завоеватели, позволяващи на подчинените им народи да носят оръжие, готвят с това своето падение. Адолф Хитлер

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.