Отново за "умния пистолет"  

11 януари, 2006

Оръжието не стреля, ако не е в ръцете на собственика

Новият "умен пистолет" и неговият прототип
(илюстрация Steve Cross).

Първото в света умно оръжие изработиха изследователи от Технологичния институт в Ню Джърси, САЩ. Проектът на учените струва $2 млн. и е субсидиран от държавата. Прототипът на пистолета бе представен миналия месец. Опасната играчка е така проектирана, че да може да разпознае собственика си по ръкостискането. Ако някой друг - дете или крадец, хване пистолета, се блокира ударно-спускателният механизъм. Оръжието използва Dynamic Grip Recognition, биометрична технология, вградена в дръжката. Сензори и микропроцесори анализират комплексното взаимодействие на костите и мускулите, участващи при натискането на спусъка. И това става за частици от секундата. "Начинът, по който човек държи оръжието, свива пръстите и мускулите си, докато натиска спусъка, е абсолютно уникален. А измерването на тези показатели е строго индивидуално", обяснява Доналд Себастиян, шеф на департамента за проучвания и развитие към Технологичния институт в Ню Джърси.
Защитниците на умното оръжие смятат, че е доста по-безопасно от останалите и може да редуцира смъртните случаи. Според статистиката само в Щатите при стрелба загиват 29 000 души годишно. Умното оръжие има и противници. Скептиците твърдят, че биометричният пистолет може би прави повече "грешки" отколкото обикновените. От университета в Ню Джърси са категорични, че прототипът прави засечки един път на всеки 100.
Изследователският екип вече работи над доусъвършенстването на модела, за да повиши надеждността му, така че грешката да е 1 на 1000. Точно такъв е стандартът на Пентагона за оръжия с военни цели. Това ще бъде постигнато, като се увеличи броят на сенорите, отговарящи за разпознаването на ръкостискането, от 32 на над хиляда. Другата задача на американците е да подобрят софтуера, с чиято помощ се въвеждат биометричните образци и след това се сравняват с конкретните.
Ако всичко върви по план, умният пистолет ще бъде пуснат на пазара до 2008 г. Вероятно собствениците на оръжието ще трябва да го програмират в най-близкото полицейско управление. По време на регистрационния процес те ще тестват оръжието 10 пъти, за да е сигурно, че всичко е наред. Всяко дърпане на спусъка ще активизира сензорите за натиск, разположени в дръжката. Микропроцесорите ще анализират данните и ще създадат постоянен профил на ръкохватката на притежателя.

Popular Science


Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.