Силата на оръжието  

08 януари, 2006

Някои биха казали, че тя движи света повече, отколкото парите или любовта. Едва ли има много по-неприятни усещания от хладния допир на дуло в челото...

България може да е един от срамните лидери в областта на показните убийства през последните няколко години, но Лондон със сигурност е един от градовете, където можете да намерите най-много оръжия - най-вече огнестрелни. Притежанието им без разрешително е забранено, но това не се явява като сериозна пречка, защото всеки може да си изпише пистолет или пушка по Интернет.

Голям брой оръжия идват от източна Европа, където от войната на Балканите през 90-те циркулират над половин милион огнестрелни "играчки". Оказва се, че пренасянето им през британската граница не е особено трудно. Затова ако се движите в "подходящите" среди и ви потрябва нещо, с което да постреляте, то може да ви бъде набавено за по-малко от час, в комплект с мунициите.

Има дори хора, известни като "оръжейници" - те обикновено живеят в по-богатите и спокойни квартали, където полицията рядко прави проверки. В къщите си (или може би ПОД къщите) те държат цял арсенал, който продават или пък дават под наем срещу известна сума плюс депозит. Ако върнете оръжието без да сте го използвали, си получавате депозита обратно, но ако сте изстреляли дори само един патрон, трябва да забравите за парите и сами да се отървете от желязото.

Едни от най-предпочитаните видове са полуавтоматичния МАК10 и вечният "Лугер" - пистолет, използван още през двете световни войни и славещ се с уникална издръжливост. Голям хит са въздушните пистолети, които лесно могат да бъдат "подобрени" и превърнати в истински. Времената наистина са се променили - докато преди 20 години един разгорещен спор обикновено се решаваше посредством силата на юмрука, днес немалко хора са готови да извадят пистолет в наглед безобидни ситуации. Много от тийнейджърите в Лондон носят пистолети най-вече като моден атрибут, без идеята да го използват. Естествено така стават доста непредвидени инциденти. Други пък носят оръжие на училище, за да се защитават ако някой от по-големите или по-силните им връстници ги тормози. Така че ако искате да "джобите" някой, нищо чудно да усетите онзи хладен допир, за който стана дума малко по-горе. Дори и да си имате работа с 11-годишно момче - такива примери не са малко. А навремето децата на тази възраст са използвали прашки...

Leepra De Luxe!

Насо Русков
bbc.co.uk

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.