Поредният крупен успех на МВР рухна в съда  

07 януари, 2006

Хърватинът Иван Може не е убил полицая Кирил Живков, решиха магистрати

Точно 11 месеца след като Софийският градски съд даде ход на делото за убийство срещу хърватина Иван Може, магистратите го оправдаха. Чужденецът бе признат за невинен и по трите обвинения, за които прокуратурата искаше доживотен затвор. Според тях на 31 август 2004 г. в София Може е застрелял полицая Кирил Живков и Асен Петров-Шаки, опитал се е да убие още трима души, незаконно е притежавал оръжие и е подпалил автомобил.
Може е един от 12-имата хървати, за които МВР обяви, че са група за мокри поръчки, и тиражира снимките им в медиите. Избухна скандал между българското и хърватското МВР. Наложи се тогавашният главен секретар Бойко Борисов да ходи спешно до Загреб. На връщане той обяви: "Задържахме единия хърватин, за когото е категорично установено, включително и с ДНК, че е убиецът на нашия полицай Кирил Живков." После и прокуратурата неизменно отчиташе изготвения обвинителен акт сред успехите си.
Хърватинът, който бе задържан през септември 2004 г., от вчера е на свобода срещу "подписка". Съдът обаче остави забраната му да напуска страната до приключването на делото на всички инстанции.
Според обвинителния акт Може и друг неизвестен мъж пристигнали маскирани в букмейкърски пункт в "Княжево" и открили огън с пистолет. След това избягали с ауди, което по-късно запалили. В него са открити няколко пистолета. Чрез ДНК-експертиза пък е установено, че по маратонката на хърватина има следи от кръвта на един от простреляните. Това е и основното доказателство срещу хърватина. Според защитника му Николай Беров то е изфабрикувано.
Чужденецът не може да бъде осъден въз основа на "две парченца хартия, върху които има кръв и незнайно как са попаднали върху маратонката му", обясни председателят на съдебния състав Владимир Астарджиев.
Протестът пред апелативния съд се подготвя, обяви пред "Сега" прокурорът по делото Владимир Йорданов. "Има още две съдебни инстанции, още смятам Може за виновен", каза той. Според харватина върху полицията е оказан силен натиск и бързайки, те са обвинили него.
Делото срещу Може тръгна с фалстарт - то бе върнато на прокуратурата заради несъответствия в обвинителния акт. Процесът ще се запомни и със сексисткия скандал от първото заседание. Адвокат Беров реагира, че в съдебния състав има много жени, и се усъмни дали те разбират от оръжие и използването му.
Доротея Дачкова
segabg.com


Оправдаха хърватина Може за двойно убийство
Съдът реши, че срещу него няма събрани никакви доказателства

Хърватинът Иван Може е невинен за убийството на полицая Кирил Живков и Асен Петров-Шаки в столичния кв. "Княжево". Това реши състав на Софийския градски съд с председател Владимир Астарджиев вчера. Според магистратите срещу хърватина няма събрани никакви доказателства и след 16 месеца, прекарани в следствения арест, той може да излезе на свобода. Решението не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред по-горна инстанция.
На 31 август 2004 г. около 23 часа двама маскирани нахлуха в букмейкърски пункт в "Княжево", застреляха главния сержант Жиков и Шаки, и раниха други трима. Час и половина по-късно колата на убийците - "Ауди", бе намерена опожарена в кв. "Горна баня", а до нея бяха открити три пистолета - два обикновени и един картечен.
Иван Може беше арестуван на 5 септември 2004 г. Основните доказателства срещу него бяха парченца материя, напоени с кръвта на един от ранените - Евтим Евтимов, които бяха открити по маратонките му и мирисови следи от един от пистолетите.
На вчерашното съдебното заседание беше приета експертизата на парченцата материя. Както "Монитор" вече съобщи тя доказва, че те са от салфетка и не може да се установи как са попаднали в обувките на подсъдимия.
В своята пледоария прокурорът Владимир Йорданов каза, че вероятно след като е изпразнил пълнителя на пистолета си Може е отишъл и е подритнал Евтимов, за да провери дали е жив. По този начин кръвта е попаднала в маратонката му. Никой от свидетелите обаче не си спомнял това да се е случило, тъй като всички били в шок.
"Салфетката е косвено доказателство, каквито са и повечето доказателства по делото, но тяхната съвкупност е достатъчна да се познае подсъдимият за извършител на престъплението. Считам, че единият виновен е открит и това е Иван Може", посочи Йорданов.
"Раненият нито е бил увит в тоалетна хартия, нито се е крил зад салфетка. Обвинението срещу Може беше удобно за прокуратурата и МВР, защото те са отговорни за борбата с престъпността. Те не можеха да се справят през 2004 г. с нея и трябваше да се отвлече общественото внимание", каза адвокатът на Може Николай Беров.
Съдът оправда Може и по другите две обвинения - за притежание на оръжие и палеж. Съдия Астарджиев каза, че не е известно как и откъде късчетата хартия са попаднали у Може и че мирисовите следи са иззети в нарушение на закона, защото е нямало поемни лица при свалянето им.
"Вярвам в българския съд, надявам се оправдателната присъда да бъде потвърдена на по-горна инстанция. Не знам защо арестуваха мен може би са ме объркали с друг човек", каза Иван Може след като чу решението на съда. Той обясни, че от хърватската група, която МВР обяви за опасна и замесена в много поръчкови убийства, познава само Роберт Матанич и неговия брат. Тепърва хърватинът щял да решава дали да съди България.
АСЕН ИВАНОВ
monitor.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.