Спрейове и газови патрони предпазват от бандити и помияри  

13 януари, 2006

В оръжейните магазини могат да се намерят всякакви разновидности за самозащита

Освен пушки за ловци оръжейните магазини предлагат различни средства за самозащита срещу насилието на улицата.

Най-евтин е спреят за самозащита. Той е и достатъчно ефективен, като се има предвид, че се вади бързо и се привежда в употреба веднага. Представлява флакон колкото малък дезодорант и изхвърля газов облак на метър разстояние. Газът е сълзотворен и задушлив, а цената му е 3,50 лв.

Най-дискретно и елегантно ще се защитите със специално устройство, което прилича на обикновен ключодържател. Така наречената "Оса" е българско производство, калибър 8 мм с газов или халосен патрон. Цената му е 10 лв., но е без предпазител. Казва се "Минибодигард" и се задейства, като се издърпва халка в задния край на устройството. Гърми като пистолет и може да уплаши бандит, мечка или бездомно куче. Двузарядните подобни устройства струват 32 лв. и добрият момент при тях е, че имат предпазител и така патронът не може да се взриви случайно. С газов патрон устройството постига абсолютно същия ефект като газов пистолет.

Популярните химикалки, в които също може да бъде поставен газов или халосен патрон, са с цени между 12 и 14 лв. По-скъпите изпълняват и основната си функция - да пишат.

При газовите пистолети газът в патрона предизвиква същите смущения - сълзене и задушаване. Далекобойността му е 7-8 метра, а нападателят остава парализиран за около 10-15 минути, в зависимост от това доколко е проветриво мястото. Газовите патрони са на цени от 80 ст. до 1,20 лв. Те изстрелват специален кристал, който се втечнява при съприкосновение с въздуха. Халосните патрони за газовите пистолети са с цена от 35 до 50 ст., която зависи от това, чие производство е боеприпасът. Цените на това оръжие варират от 28 до 330 лв., като по-евтините патлаци са турски, а по-скъпите са немско производство. Принципно по устройстовото си газовият пистолет не се отличава много от бойния. Повечето от газовите модели обаче копират не само външния вид, но и отчасти автоматиката на бойните пистолети. При някои немски модели копията са толкова сполучливи, че е трудно да различиш газовия от бойния пистолет. Разликата се състои в промяна при ударно-спускателния механизъм и някои други промени, които не позволяват стрелба с бойни патрони. За да си купите газов пистолет, е необходимо да сте навършили 18 години и да си носите личната карта.

На цена от 52 до 67 лв. пък се харчи електрошокът. Това устройство е сравнително маломерно и действа при съприкосновение с нападателя. Захранва се с батерия от 9 волта. По-скъпите модели електрошокове се продават и в комбинация със спрей за самозащита.

Най-скъпа е електрошоковата палка. Цената й може да стигне 600 лв., а започва от 140. Захранва се с батерии. При употреба палката така стяга мускулите на човек, че той временно се парализира. Неудобството при нея е, че е прекалено голяма и се използва по-скоро за охрана.

За съжаление не само престъпниците по улиците ни са опасни. Бездомните кучета също са причина, за да се замислим как да се защитим от тях. Срещу разгневени псета се предлага спрей с "пепър" газ, който съдържа 15% лютив пипер, на цена от 4 лв. По-изисканият вариант за предпазване от уличните помияри е ултразвукът. Устройството струва 29 лв. и въздейства на слуховия апарат на четириногото. Преди да се снабдим с оръжие за самозащита обаче, е необходимо добре да се претеглят всичките "за" и "против". При носене на газов пистолет например никога не се знае какво оръжие ще ни покажат отсреща, затова опитните стрелци казват: "Извадиш ли - трябва да стреляш!".

2006-01-13
Костадин Чанев, Стойка Атанасова
novinar.org


Още за газовото оръжие - общи положения и мерки за безопасност...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.