Иран строи ядрени ракети с обсег и до България  

05 януари, 2006

Иран тайно се опитва да се сдобие с технология и необходимите експерти, които могат да помогнат за създаването на ядрено оръжие, съобщи Ройтерс, цитирайки публикация на британския ежедневник “Гардиан” от сряда.

Изданието се позовава на доклад на европейска разузнавателна служба, но не споменава името й.

Плановете на Техеран за закупуване на ядрено оръжие се разпростирали от Европа до Северна Корея и бившите съветски републики.

Информацията в документа от 55 страници е събрана със съдействието на британски, френски, германски и белгийски разузнавателни служби и е бил изготвен с цел уведомяване на правителствата на страните от ЕС.

По информацията на “Гардиан”, Иран се опитва да създаде ракети със среден обсег, които могат да поразяват цели в Израел и Южна Европа.

САЩ и ЕС се страхуват, че официалните планове на Техеран да развият ядрена програма за мирни цели са само прикритие на иранските опити да се сдобият с ядрено оръжие.

В доклада се твърди, че Иран имат напреднала програма за производство на ядрени оръжия, която включва обучаване на експерти и сдобиване с нужната екипировка.

Посочва се още, че Сирия, Пакистан и Северна Корея са част от глобалния черен пазар за търговия с части за ядрени оръжия.

Спец службите са установили, че в момента близкоизточната държава изгражда мрежа от компании, посредници и хора от академичните среди, които да доставят на страната материали и информация, свързана с производството на ядрени и биологични оръжия.

Ирански учени строят и аеродинамични тунели и навигационни технологии, които са необходими са строежа на тези ракети. В докладът се твърди, че Сирия и Пакистан също са закупили технологии и химикали, необходими за разработката на ракетни установки и обогатяването на уран.

Докладът алармира, че западноевропейски компании и учени от университети в ЕС помагат на Иран, Сирия, Пакистан и Северна Корея при разработката на оръжията.

Във вторник Иран заяви, че смята да продължи проучванията си в областта на ядрената енергетика.

Това може да доведе до подновяване на протестите от страна на САЩ и ЕС и случаят да бъде отнесен до Съвета по сигурността към ООН с искането на Иран да бъдат наложени политически и икономически санкции.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.