F-16 става хит на пазара на изтребители “втора употреба” в Европа  

01 януари, 2006

Поради факта, че проектът за изтребителите от пето поколение F-35 е пред завършване, страните, които смятат да придобият такива самолети за военно-въздушните си сили, започнаха да разпродават своите изтребители на въоръжение, съобщи в сряда американският сайт Strategy Page.

Най-популярният самолет на пазара на употребявани изтребители в последно време стана американският F-16. За увеличението на продажбите на тези самолети допринесе и активното лансиране на авиопазара на машините Eurofighter Typhoon, произвеждан от консорциум на четири европейски страни - Германия, Италия, Испания и Великобритания. Както отбелязва сайтът, популярността на F-16 на международния пазар за машини “втора ръка” се обяснява с това, че продавачите са готови да свалят цената на изтребителите с 50%.

В сайта не се съобщава колко струват употребявани самолети. Във всеки случай цената зависи от комплектоваността, модела, годината на производство и състоянието на самолета.

Новите изтребители, които Чили планира да купи от САЩ, ще й струват около 60 млн. долара за всеки. Стойността на новите изтребители, които ще купи Гърция, са за приблизително същата сума – за 30 машини гърците ще платят 1,6 млрд. долара.

Сред вече сключените сделки за втора употреба F-16 е продажбата на холандски самолети на Чили. Таза страна купи от Холандия 18 машини F-16. Още три самолета холандците продадоха на Йордания.

В началото на ноември стана известно, че Турция възнамерява да купи от 70 до 100 изтребителя Eurofighter. При това военно-въздушните сили на страната в момента са въоръжени с F-16. За разпродажбата на тези самолети засега не се съобщава, но обемът на преполагаемата покупка на Eurofighter показва, според мнението на някои анализатори, че турците вероятно ще започнат да разпродават американските си изтребители.

В момента Италия сменя своите F-16 с Eurofighter. Военно-въздушните сили на страната вече получиха 9 изтребителя. До края на годината италианците ще придобият още три машини В следващите 5 години италианските военни пилоти ще получат общо 121 изтребителя Eurofighter, пише още в американския сайт.

България също планира да модернизира оборудването на военно-въздушните си сили. В момента се водят проучвания какви изтребители да сменят сегашното въоръжение на нашите ВВС. Предложения има от страна на производителите - “Локхийд Мартин” с F-16, “Боинг” с новите F-18 и шведският консорциум СААБ с “Gripen”. Нашите планове засега са да се закупят 18 изтребителя.

28 Декември 2005
mediapool.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.