Как “Дръзки” извоюва първата морска победа  

19 ноември, 2005

93 години от атаката на “Хамидие”

Загиват 10 турци, 20 са ранени. Българите не дават жертва

В тъмната нощ на 20 срещу 21 ноември 1912 г. от Варна излизат в развълнуваното море 4 наши торпедоносци - “Смели”, “Летящи”, “Строги” и “Дръзки”. Вимпелът на началника на отряда капитан II ранг Димитър Добрев се вее на водача “Смели”. По линията на нос Калиакра - нос Емине, са разположени много турски кораби - броненосецът “Барбарос Хайредин”, кръстосвачът “Хамидие”, минните кръстосвачи “Пейки и Шевкет”, “Берк и Сатвет”, “Пеленк и Дерия”, контър торпедоносците “Ядигар Милле”, “Самсун” и др. Всички те охраняват египетските военни транспорти “Ак Денис” и “Кара Денис” по снабдителната линия Кюстенджа - Цариград.
В 12.30 ч. след полунощ на 32 мили източно от Варна и на 7 мили южно от нос Калиакра нашите моряци забелязват огромен силует на неприятелски кораб Луната излиза от облаците. Без всякакво колебание отрядът торпедоносци се приближава към “Хамидие” на пълен ход. От кръстосвача ги откриват и започват отчаяна стрелба. Към бомбардировката се присъединяват и други неприятелски кораби.
Морето започва да ври от експлозиите Българските моряци атакуват в движение. Първият торпедоносец хвърля торпедо, минавайки на разстояние 500 м, вторият успява да се приближи на 300 м, третият на 150 м, четвъртият - “Дръзки” с командир мичман I ранг Георги Купов, просто влиза в сянката на огромния “Хамидие” и изстрелва торпедото си от 50-60 м. Дръжката на торпедния апарат издърпва помощник-командирът мичман I ранг Кирил Минков. Разминаването става много бързо, със скорост 26-27 мили в час. След 3-4 секунди се чува страшен взрив. “Хамидие” е прострелян почти от упор. В дясната му носова част се отваря пробойна с размери 4/5 метра. Корабът получава страничен наклон и заравя нос във водата. Сгромолясва се предната мачта. Убити са 10 и ранени 20 души моряци.
Турците са така изненадани от дръзката атака че преустановяват огъня си за 5-6 минути, което дава възможност на българските торпедоносци да се отдалечат благополучно. Като по чудо нашите моряци се спасяват без загуби. Само димната тръба на “Дръзки” е пробита от влязъл и излязъл 47-милиметров снаряд. Леко е ранен само един наш моряк.
Скоро отрядът на торпедоносците е нападнат от множество неприятелски бойни кораби. Моряците ни са заслепени от вражите прожектори, палубите на малките ни кораби се заливат от жестокия огън. Но моряците ни енергично отговарят със своите бордови топчета и викат ура. Викат “ура” за първата българска морска победа.
Александър Ламбов
pozvanete.bg
19.11.05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.