Армията купува 50 джипа "Хамър" с американска помощ  

15 ноември, 2005

Военните части, които армията изпраща за операции зад граница, ще разполагат с нови бронирани джипове "Хамър". Това съобщи в понеделник началникът на Главния щаб на Сухопътните войски ген. Златан Стойков. Техниката ще бъде купена с десет от 15 млн. долара, които американското правителството дари безвъзмездно през август на българското военно министерство.

Сумата беше отпусната от фонда на солидарност за подпомагане на страните - партньори на САЩ, в борбата за свобода, създаден по инициатива на президента Джордж Буш. През юли-август получихме известие, че в резултат на доброто ни представяне в Ирак САЩ ще отпуснат на България дарение от 15 млн. долара, припомни Стойков.

По решение на Съвета на началник-щабовете на пехотата 10 млн. долара от това дарение са отделени за сухопътните войски, а пет милиона - за военновъздушните сили.

От пехотата обясниха, че новите машини ще бъдат изцяло бронирани и снабдени с най-модерната комуникационна техника. Допълнително българската страна ще им сложи и въоръжение.

Машините "Хамър" са най-използваните транспортни средства от многонационалните сили в Ирак и Афганистан, където България има контингенти. България вече разполага с 10 машини, които също са дарени от САЩ

ПАНАЙОТ АНГАРЕВ
14/11/05
Дневник

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.