Пентагонът потвърди, че е използвал бял фосфор във Фалуджа  

17 ноември, 2005

малко предистория...

Пентагонът потвърди, че американските сили са използвали бял фосфор при операцията си миналата година за прочистване от бунтовници в иракския град Фалуджа, предаде Би Би Си. Признанието идва една седмица след като италианската държавна телевизия РАИ излъчи репортаж, разказващ за последствията от операцията при нощния щурм на Фалуджа през ноември 2004 г. Според италианската медия е бил използван бял фосфор срещу цивилното население на града. Тогава Държавният департамент опроверга появилите се новини, а военното ведомство твърдеше, че веществото е било използвано само за осветляване на нощните операции във Фалуджа. Говорителят на Пентагона полк. Бари Винейбъл e призна, че са били използвани специалните заряди само срещу бунтовниците, но не и срещу цивилно население. "Белият фосфор е конвенционално, а не химическо оръжие. Употребата му не е незаконна. Използвахме го като димна завеса или за осветяване на целите ни. Това е запалително оръжие, което може да бъде използвано срещу вражеските бойци", обясни пред журналисти Винейбъл. Той отрече да става дума за забранено химическо оръжие.
Според полк. Бари Винейбъл веществото, което изгаря плътта до кост, е конвенционално оръжие и не е забранено по нито една международна конвенция, подписана от САЩ.

Белият фосфор най-често служи за маркиране на цели и за осветление, но американските сили са го използвали и като запалително средство срещу вражеските бойци. Комбинираният ефект от пушек и огън и понякога ужасът от експлозията изкарват вражеските войници от скривалищата им навън, където могат да бъдат убити, е обяснил полковникът. Белият фосфор се възпламенява при контакт с кислород и ако засегне човешко тяло, гори, докато се изчерпа. По този начин плътта се овъглява до кост, обяснява сайтът “Глобал секюрити”. Сайтът отбелязва, че американската армия използва т.нар. бели фосфорни бомби, за да осветят терена или да правят димни завеси при провеждане на военни операции.

Междувременно обединяващата предимно сунитите в Ирак Ислямска партия призова за международно разследване на случаите на незаконно задържане и изтезаване на повече от 170 души. Те са били държани в правителствен бункер от силите за сигурност в Багдад. Иракският премиер Ибрахим ал Джаафари нареди да започне разследване по случая, но от Ислямската партия заявиха, че нямат доверие в него и неговото правителство. Неин говорител заяви, че независимото разследване е от решаващо значение, защото предишни проверки от властите в Багдад не са дали никакъв резултат. Задържаните, предимно сунити, бяха открити в един бункер в неделя, след като американски военни части влязоха в сграда на иракското вътрешно министерство. Иракски министър заяви, че някои от задържаните са били парализирани, а на други кожата е била разкъсана от мъчения. В. “Ню Йорк таймс” заяви, че е започнало разследване на свидетелските показания на двама иракчани. Те заявили, че през 2003 г. са били хвърлени в клетка с лъвове с цел да се изтръгнат от тях показания.

"ДНЕВНИК"
16/11/05


Ръмсфелд: Белият фосфор не е химическо оръжие

Белият фосфор е законен военен инструмент, обяви американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд, цитиран от “Новости”.

“Това не е химическо оръжие, а бойно запалително средство и неговото използване с цел спускане на димна завеса е в рамките на позволеното при условия на война”, допълни още Ръмсфелд.

Според представителя на Пентагона бял фосфор е бил използван в Ирак при два случая – за образуване на димна завеса, с цел осигуряване на безопасно предвижване на предните войскови части и при определяне на мишени за въздушни удари.

От “Новости” отбелязват, че използването на белия фосфор е забранено с Конвенция на ООН от 1980 г., която обаче САЩ отказали да подишат.

Повод за повдигането на въпроса за използването на бял фосфор от американски войници в Ирак стана документален филм, показан по "RAI News 24". В него се разказва за използването на химическото вещество срещу мирни граждани на Фалуджа.

От Пентагона обаче отричат да са използвали химическото вещество в различни случаи от военни действия срещу въоръжен враг.

news.bg
30.11.2005

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.