Американците използвали химически оръжия в Ирак  

09 ноември, 2005

Снимка: "Монитор" Американски войници патрулират по улиците на Фалуджа.

При атаките срещу иракския град Фалуджа през ноември 2004 г. американските войски са използвали химическо оръжие, се твърди в документален филм, излъчен вчера по италианския спътников канал RAI News 24.
Откъси от филма "Фалуджа - скритата касапница", заснет от режисьора Зигфридо Ранучи, бяха показани пред журналисти. Филмът включва интервю с бивш американски военен, който твърди, че "чул заповед да се внимава, защото ще бъде употребен бял фосфор". "След това видях изгорели тела на жени и деца", казва американецът.
журналисти твърдят, че разполагат с информация за употребата на напалм тип MK77, който е забранен от конвенция на ООН. "Бежанци от Фалуджа неведнъж са ми казвали, че в боевете за града американците са употребявали напалм и бял фосфор. Исках да разкажа за това на света, но моите похитители не ми разрешиха", сочи в интервю пред авторите на филма журналистката Джулиана Сгрена, която бе отвлечена в Ирак през февруари 2005 г.
АП предаде, че сваленият иракски президент Саддам Хюсеин в последния момент преди американското нахлуване в Ирак през 2003 г. приел предложение да се откаже от поста си и да напусне страната. Идеята Саддам да емигрира, за да бъде избегната войната била на покойния президент на ОАЕ шейх Зайед. Но на извънредна среща на Арабската лига през 2003 тя не била подкрепена. Новината за това, че Саддам се съгласил да напусне Ирак е съобщена от сина на шейх Зайед.
Монитор
9.11.05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.