България - "Дивият запад" на Изтока  

02 ноември, 2005

"България се превърна в Дивия запад на Изтока. Всичко това е резултат от корупция, липса на политическа воля, отсъствие на правосъдна реформа и слаби органи на реда." Така определя положението в страната високопоставен дипломат в София в репортаж на агенция "Дау Джоунс". "Там, където убийствата са станали навик" пък бе озаглавена статията за българската престъпност в последния брой на сп. "Икономист". "Убийството към доклада" пък бе вчерашното саркастично заглавие на авторитетният германски в."Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Насилието, "изглежда, е специфична черта на тази държава", ако я сравним с Централна и Източна Европа, казва пред "Дау Джонс" Джеймс Роуф, постоянен представител на МВФ в България. "Лошо е за имиджа на страната, а чуждестранните инвеститори тъкмо сега я проучват", допълва той. В крайна сметка организираната престъпност и показните убийства като това на банкера Емил Кюлев заплашват влизането на страната в ЕС през 2007 г., се казва в текста, публикуван и в "Уолстрийт джърнъл".

Таксиметровите шофьори може да реагират с "абе, нека се избиват. Мене к'во ме интересува, щом не са пострадали обикновени хора". Но външни наблюдатели се опасяват, че организираната престъпност все повече ще си купува място в легалния бизнес и правителствените структури, с което ще подкопава демократичното развитие на страната. В интервю преди разстрела на Кюлев икономическият министър Румен Овчаров омаловажи проблема и каза, че подобни твърдения са пресилени и че това са "убийства между наркодилъри, а не политически престъпления". След това вътрешният министър Румен Петков бе на доста по-различно мнение, коментира "Дау Джоунс".

Агенцията припомня, че не е необичайно да видите в софийските ресторанти хора, обкръжени от тежко въоръжени телохранители или каращи черни лимузини със затъмнени стъкла. При население под 8 милиона души България има близо 3 хиляди охранителни компании с общо 130 хиляди служители, мнозина от които са бивши полицаи или съкратени агенти на комунистическите спецслужби. В съседна Румъния при население от 22 милиона души има само 700 такива фирми. Огнестрелното оръжие, забранено допреди 15 години, сега може да се купи свободно. При 3.9 броя законно притежавано оръжие на 100 души страната надминава по този показател Русия или Великобритания, сочи "Дау Джоунс"

"Някои балкански традиции като убийствата в България, отмират трудно и ако властите не направят нещо срещу престъпността в следващите шест месеца, страната няма да е годна за присъединяване към 2007 г.", писа и британското сп. "Икономист" в последния си брой. "Темпото на разстрелите и взривовете се учестява, а нито един убиец не е пратен в затвора. Една от причините наистина е, че страната лежи на голям път на наркотрафика, но основният виновник е корумпираната и неефективна правораздавателна система. Полицията твърди, че всеки, когото успеят да арестуват, си осигурява свобода срещу подкуп. Прокурори и съдии отвръщат, че полицаите им носят негодни доказателства. Процесът се влачи като охлюв и до влизането на едно дело в съда може да изминат до 9 години." Самият премиер Станишев признава, че корупцията в съдебната система е основният му проблем, но и новият НПК ще отнеме поне 6 месеца за прилагане, набиране и обучение на нови служители и пак няма да има гаранция, че те ще бъдат по-чисти от предшествениците си, както и че съдиите няма да са под влиянието на политици, свързани с мафията, продължава изданието.

Българската икономика се развива добре, но не бива да има самоуспокоение, че нещата ще продължат така от само себе си, защото дългосрочен ръст е невъзможен без справяне с корупцията и и организираната престъпност. Това предупреди във вторник в София пред агенция Франс прес и помощник генералният секретар на ООН и директор за Европа на ПРООН Калман Мижей. "Трябва да се оправи управлението, а корупцията и организираните бандити в крайна сметка отразяват именно състоянието на властта. Никой не бива да има илюзии, че, виждаш ли, икономиката си върви добре и имаме само един мъничък проблем с правосъдието и корупцията. Тези неща са тясно и дълбоко свързани в дългосрочен план - само с честно правителство и независимо и компетентно правораздаване може да се постигне икономически ръст", предупреждава Мижей.

Също във вторник авторитетният германски в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" отрази убийството на Кюлев в статия със заглавие "Убийството към доклада". Според радио "Дойче веле" кореспондентът Михаел Мартенс пише още за връзките между бившите комунисти, агентите на тайните служби и престъпния свят в страната. "Смъртта на Кюлев може да се нарече убийство, съпътстващо доклада. Разстрелът на бизнесмена (...) е апогей на безпрецедентната дори и в Балканския регион серия от мафиотски убийства в България." В пасажа за кметските избори в София Мартенс припомня, че когато работеше в МВР, Бойко Борисов ("този мъж с доста ръбове") винаги се явяваше пръв на местопрестъпленията на поръчковите убийства и ръсеше запомнящи се фрази за борбата срещу организираната престъпност пред непрестанно съпровождащите го камери. Популярността му изобщо не пострада от факта, че и под негово ръководство престъпленията обикновено си оставаха неразкрити. Ако спечели изборите в София, Борисов може да основе и собствена партия и да търси подкрепа за нея най-вече сред разочарованите привърженици на БСП, завършва статията на "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Дневник
01.11.05

Огнестрелното оръжие, забранено допреди 15 години, сега може да се купи свободно.
- нагла лъжа.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.