Президентът на Южна Осетия иска санкции срещу България  

04 ноември, 2005

София продавала оръжие на Грузия

Международната общност трябва да наложи санкции срещу Полша, България и Украйна, защото са доставяли оръжие на Грузия. Това заяви президентът на непризнатата република Южна Осетия Едуард Кокойти в интервю за руската агенция Интерфакс. Кокойти е съобщил, че Грузия се подготвя към силово решаване на абхазския и южноосетинския въпрос, като подчертава, че Южна Осетия ще засилва своята отбранителна способност.

Радио "Ехото на Москва" съобщава, че днес министерството на външните работи на Грузия е поканило руския посланик в страната, за да обсъдят предложенията на грузинската страна за урегулирането на двата конфликта. Радиото коментира, че руският посланик не изключва участието на САЩ в този въпрос.

Преди година лидерът на Южна Осетия обвини България, че заедно със САЩ, Турция и Украйна е помагала на Грузия да увеличава мощта си за решаване на териториални конфликти. Той заяви, че отговорност за кръвопролитията в Южна Осетия трябва да понесат страните, които са снабдявали и продължават да снабдяват Грузия с оръжие. Руските медии пък замесиха името на България в оръжеен скандал, свързан с доставки на специална продукция за Тбилиси.

Тогава българските власти коментираха, че износът на българското оръжие не може да предизвика кръвопролитията в Южна Осетия. От военното министерство обясниха, че оръжието е стока и след като се произвежда трябва и да се продава, а освен това Грузия не е ембаргова държава. Сделките не са междуправителствени, а са сключени между съответните грузински министерства и български производители на специална продукция, обясниха преди година от министерствата на икономиката и на отбраната.

По принцип санкциите могат да бъдат налагани от Съвета за сигурност на ООН, ОССЕ или други международни организации.

По време на съществуването на СССР Южна Осетия е автономна област в състава на Грузия. След разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години Южна Осетия обяви независимост и отхвърля грузинската власт, което доведе до въоръжен конфликт между двете страни. С посредничеството на Москва Грузия и Южна Осетия сключиха мирен договор, а в района на конфликта патрулират съвместно руски, грузински и южноосетински миротворци. През последната година обаче там се водят спорадични боеве между грузинци и осетинци.

Южна Осетия, както и другите две автономни републики в Грузия - Аджария и Абхазия, съществуват де факто като самостоятелни държави, макар че де юре не са признати. Проруският елит на Южна Осетия организира преди време референдум и населението се произнесе областта да бъде присъединена към Северна Осетия, която е в състава на Руската Федерация. Грузинското ръководство непрекъснато обвинява Москва, че нейните имперски амбиции подклаждат конфликта в региона. От своя страна лидерите на Южна Осетия смятат, че Тбилиси нагнетява обстановката.

Марина Чертова
01-11-2005
vsekiden.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.