IPSC - Какво се крие зад тези четири букви  

08 май, 2008

В началото на 50-те години в Калифорния (САЩ), се заражна един нов динамичен стрелкови спорт. Постепенно този нов спорт завладява стрелците из целите Съединени щати и някои страни от Европа, докато през месец Май 1976 г., по време на международната пистолетна конференция състояла се в Колумбия (САЩ), четиридесет представители на различни страни били поканени, за да определят основните принципи и да начертаят бъдещето на спорта наречен Динамична Стрелба. Създадена е IPSC (The International Practical Shooting Confederation). За първи президент на IPSC е избран п-к Джеф Купър.

Наред с правилата и конституцията на IPSC, по време на първата конференция е определен и основният принцип - баланс между точност, скорост и контрол на мощта на оръжието. Ражда се и мотото на организацията - DVC (Diligenta, Vis, Celeritas). В превод от латински това означава Точност, Мощ, Бързина.

Днес IPSC - стрелбата е популярна още с наименованията ПРИЛОЖНА или ДИНАМИЧНА стрелба.

В динамичната стрелба състезателят трябва да обедини точност, бързина и контрол на мощта на оръжието в печеливша комбинация. Използваните мишени са хартиени и метални. Най-масово използваната хартиена мишена е с размер 57/45 см със зони А, С, D. Поразяването на централната "А" (размер 15/32.5 см) на мишената носи максималните 5 точни. Поразяването на останалите зони в зависимост от мощта на използвания боеприпас носи от 4 до 1 точки. Поразяването на каквато и да е метална мишена винаги носи 5 точки. Пропускането на хартиена или метална мишена носи 10 наказателни точки. Повечето от упражненията изискват стрелба от близко разтояние до 10 м. По-рядко мишените са на разтояние от 10 до 15 м. и изключително рядко на разстояние до 40 м.

За повечето от опитните стрелци може би звучи лесно да се улучи зона с размери 15/32.5 см на разтояния по-малки от 45 м. Комбинацията от ограничено време и използването на мощни оръжия с калибър от 9х19 до .45 AUTO превръща това във вълнуващо предизвикателство.

С цел избягване на превъзходството на един състезател над друг поради вида на оръжието, оръжията са комбинирани в групи - дивизии. Съгласно правилата на IPSC съществуват следните дивизии: Open, Standard, Modified и Production за пистолет и Standard за револвери. Освен тези групи, съгласно правилата на НКПС "Динамик", за Бългаия е въведена дивизия "Макаров", която включва най-популярното у нас оръжие.

IPSC е вълнуващ стрелкови спорт поради прилаганите при организиране на състезанията принципи, като: Предизвикателство, Разнообразие, Обективност на оценяването и други.

Използването на подвижни, появяващи се, реактивни, частично прикрити и дори наказателни мишени в реалистична подредба, допълнително повишава нивото на адреналина и прави спорта още по-занимателен.

Въпреки, че корените на този стрелкови спорт са бойно-приложни, той се развива изцяло като спортна дейност, както карате, айкидо, спорта стрелба или стрелба с лък.

Трябва да се знае, че динамичната стрелба е скъп спорт поради необходимостта от надеждно оръжие, удобни аксесоари и много боеприпаси. Сега IPSC е най-бързо развиващият се световен стрелбоки спорт, наблягащ на безопасността и културата при боравене с огнестрелно оръжие, оценяващ точността, бързината и контролна на отката по време на състезание. Практикуват го хора от цял свят, всяка възраст, пол, убеждение, дори такива с физически недъзи.

IPSC има своя собствена олимпиада, провеждаща се на всеки 3 години наречена The World Shot. Най-върховното постижение в този спорт, разбира се е титлата Световен Шампион.

IPSC в България

Днес IPSC е популярен спорт с представители в 70 страни по света, наречени Региони. От 2003 г. България е приета за Регион. Официален представител е Национален клуб по приложна стрелба "Динамик". Всяка година представителите от 70-те региона се събират на Годишна Асамблея. Дейността на "Динамик" е насочена към повишаване културата на боравене с огнестрелно оръжие, развиване на спорта Динамична стрелба, обособяване на учебни центрове в тази посока, работещи на световно ниво.

Членовете на клуба са измежду служителите на МВР и МНО, агенции за сигурност, граждани любители на оръжията с максимално висока култура на боравене с огнестрелно оръжие.

В клуба членуват група инструктори с богат опит на национално и световно ниво, обучили хора в безопасно боравене с огнестрелно оръжие и стрелкови техники.

България е страна с демократично законодателство по отношение на огнестрелните оръжия и с присъствието си, IPSC ще донесе на гражданите допълнителен позитивизъм по отношение на законното притежаване на огнестрелно оръжие, както и допълнителен контрол.

Милен Димитров,
Регионален Директор - IPSC България, npscdynamic.org

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.